{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Objavljena lista najvrednijih kompanija u regiji, BH Telecom prvi u BiH

17.2.2018. u 17:20
90
196
Objavljena lista najvrednijih kompanija u regiji, BH Telecom prvi u BiH
90
Objavljena lista najvrednijih kompanija u regiji, BH Telecom prvi u BiH
Foto: Al Jazeera
Najvrednije kompanije iz regije dolaze iz Hrvatske i Rumunije, a najveći profit ostvarile su firme iz Srbije, a BH Telecom je najvrednija kompanija u Bosni i Hercegovini.
Hrvatska kompanija Ina – industrija nafte najvrednija je kompanija u regiji već drugu godinu zaredom. Prema izvještaju Seenews Top 100 2017, Ina je vrijedna 3,837 milijardi eura piše Al Jazeera Balkans.

Na drugom mjestu nalazi se rumunski OMV Petrom SA, vrijedan 3,2 milijarde eura.Zagrebačka banka na ovogodišnjoj listi napredovala je pet mjesta i zauzela treću poziciju među 100 najuspješnijih firmi u jugoistočnoj Evropi (Top 100 SEE).
Među prvih deset kompanija iz regije nalazi se slovenski farmaceutski gigant Krka d. d., koja je vrijedna 1,7 milijardi eura.

Najvrednija kompanija u Srbiji je Naftna industrija Srbije, koja zauzima 12. mjesto, dok je Crnogorska komercijalna banka na 13. poziciji ovogodišnje liste.

BH Telecom je najvrednija kompanija u Bosni i Hercegovini. Na ovogodišnjoj listi zabilježio je pad za četiri mjesta, potonuvši na 21. poziciju najvrednijih kompanija u regiji. Makedonski telekom pao je za pet mjesta i zauzeo 28. mjesto na ovogodišnjoj listi, piše AJB.Bugarska farmaceutska firma Sopharma AD nalazi se na 46. mjestu Top 100 SEE.

Izvještaj koji izlazi već desetu godinu pokazuje da najvrednije kompanije iz regije dolaze iz Hrvatske i Rumunije, a da najveći profit ostvaruju firme iz Srbije.

Albanija i Moldavija nemaju predstavnike među najboljih 100 kompanija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: