Nobelovac Stiglitz: Evropa ne smije štedjeti

F
FENA
21.12.2011. u 12:11
0
11
Nobelovac Stiglitz: Evropa ne smije štedjeti
0
Nobelovac Stiglitz: Evropa ne smije štedjeti Joseph Stiglitz
Evropa ulazi u recesiju što će štetiti potražnji, izjavio je u intervjuu Reutersu bivši glavni ekonomist Svjetske banke i nobelovac Joseph Stiglitz koji smatra da će štednja koju provode evropske vlade dovesti do smanjenog ekonomskog rasta.
"Mjere štednje u Evropi izazvat će sporiji rast", rekao je Stiglitz, poznat kao zagovornik veće državne potrošnje u uvjetima ekonomske krize.

On smatra da će financijska tržišta biti razočarana jer će se zbog manje potrošnje smanjiti porezni prihodi.

"Kada ljudi to shvate bit će potrebne veće kamate i uvidjet će da to rješenje nije upalilo", dodao je Stiglitz, profesor na prestižnom Univerzitetu Columbia.

On smatra da se dužnička kriza eurozone odrazila na Južnu Ameriku, osobito na Čile, te utjecala na kreditnu sposobnost španskih banaka koje imaju rašireno poslovanje na tome kontinentu.

Njihove lokalne podružnice mogle bi se naći pod pritiskom da novac iduće godine vrate u matičnu zemlju jer se krizi u Evropi ne nazire kraj, ocijenjuje Stiglitz.

Govoreći o Kini, rekao je da Peking ima resurse, instrumente i političku volju kako bi potaknula ekonomski rast i u idućoj godini, a to će pogodovati i izvoznicima sirovina iz Južne Amerike i zaštititi ih od krize na Starom kontinentu.

No, opće predviđanje tog svjetski priznatog stručnjaka za 2012. nije optimistično.

"Bit će to vrlo neizvjesno vrijeme za globalnu ekonomiju", zaključio je dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2001.


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: