{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropi prijeti "Eurogeddon" - propast finansijske strukture

S
23.1.2012. u 15:10
0
8
Evropi prijeti "Eurogeddon" - propast finansijske strukture
0
Evropi prijeti "Eurogeddon" - propast finansijske strukture
Vodeća australijska prognozerska kompanija upozorila je da prijeti Eurogeddon - propast evropske finansijske strukture uz ogromna razaranja.
Kako predviđaju, prijeti uništenje poput onog u filmu Armageddon, u kojem bi banke doživjele kolaps, a svjetska ekonomija potonula u novo previranje, što bi moglo da označi kraj ekspanzije ekonomija koje se oslanjaju na rudarstvo.

Mada je samo "marginalno" vjerovatnije da će dugom opterećena eurozona uspjeti da se ispetlja iz fiskalnih nedaća, u kvartalnom izveštaju uticajne australijske prognozerske kompanije Deloitte Access Economics o izgledima ekonomske aktivnosti upozoreno je da postoje realne šanse za nastanak ekonomske krize i propast banaka, prenela je agencija AFP.

Sudbina eura je "ključna nepoznanica", pri čemu postoji mogućnost da jedna ili više članica napuste eurozonu ili budu primorane da izađu iz bloka zajedničke valute, što bi izazvalo izuzetno veliki pritisak na finansijske institucije, ukazano je u izveštaju.

Evropska centralna banka je za sada, izgleda, u stanju da spriječi previranje na tržištu zbog suverene dužničke krize u eurozoni, ali je taj region osuđen na recesiju, dok budžetska kresanja umanjuju nade u veći rast američke ekonomije, a kineska i indijska privreda usporavaju.

"Možda to u 2012. neće biti tako traumatično kao što je bilo 2008. i 2009. (tokom finansijske krize), ali će ponovo postojati šansa da globalni odgovor na bilo kakvu novu krizu ni ovog puta ne bude korjenit, jer su vlade sada previše zabrinute zbog dugova i deficita, dok su mnoge centralne banke već skresale svoje kamatne stope na rekordne minimume", navedeno je u australijskom izveštaju.

Deloitte Access Economics je ponovo upozorio protiv oslanjanja na Kinu kao "spasioca", ukazavši da je budžetska pozicija tog azijskog džina nestabilnija nego što se čini, dok su inflacija i cijene nekretnina, mada su u slabljenju, i dalje relativno visoke.

"Ako bi eurozona imala tešku 2012, kineski rast bi mogao biti više pogođen nego što je bio prošli put", upozoreno je u izveštaju i dodato da "takva kombinacija znači da bi australijski uspjeh mogao biti okončan".

Tražnja uglja i rude gvožđa bi opala, što bi potisnulo cijene i izvoznu zaradu i verovatno umanjilo povjerenje u australijsku privredu, nanijelo udarac zapošljavanju i povećalo budžetski deficit.

Australija je bila jedina razvijena ekonomija koja je izbjegla recesiju tokom posljednjeg globalnog finansijskog slabljenja zahvaljujući azijskoj tražnji njenih obilnih prirodnih bogatstava, tako da je pretrpjela samo blago slabljenje i ostvarila brz oporavak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: