Komentari (11)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Politika je umijeće mogućeg. U tom smislu moraš razlikovati politički moguće savjete M.Friedmana i njegovu neoliberalnu filozofiju. Regan i Margaret nisu dosljedni neoliberali. Naprotiv! Međutim, oni su u tom trenutku jedino moguće. Koji bi to neoliberal npr. povisio poreze zarad ratnih operacija ? M.Friedman je među prvim ekonomistima u SAD-u pisao protiv obaveznog vojnog regrutstva. ps: Ipak je austrijska škola daleko \"neoliberalnija\" od Friedmana.
A ipak Friedman je neoliberal? Ii si malo pobrko lončiće. Neoliberali su upropastili svijet - i to za samo 20 godina. Čestitke i Friedmanu a takođe i Reaganu i Iron Lady i svima koji su prisatli na vašingtonski koncenzus.
Također, radi dežurnih kritičara neoliberalizma, dozvolite da pojasnim šta (ni)je neoliberalizam: (1) DRŽAVA SE NE SMIJE ZADUŽIVATI (ni 0,000001%). (2) OVO AUTOMATSKI ELIMINIRA MMF KAO NEOLIBERALAN. (3) DRŽAVA NE SMIJE VODITI RATOVE (jer troši novac građana) (4) ZATO NEOLIBERALNI HONG-KONG ILI SINGAPUR ZA RAZLIKU OD SAD-a NE RATUJU. (5) DRŽAVA NE SMIJE POMAGATI, NITI IZVLAČITI VELIKE KOMPANIJE. (6) OBAMA BAILOUT JE STOGA SOCIJALISTIČKI.
O kakvoj hiperprodukciji govorimo ? Ako ponuda slijedi (po)tražnju onda se svaki prelazak iznad tržišne ravnoteže automatski kažnjava (višak) i svodi na ekvilibrijum. Proizvoditi višak pšenice i onda je bacati u more je moguće samo u uslovima državnog intervencionizma (socijaldemokratije, socijalizma itd) gdje su poljoprivrednici subvencionisani i motivisani da proizvode bez obzira na (po)tražnju i uslove na tržištu. SAD je odavno zagazila u vode državnog intervencionizma jer je nemoguće akumulirati onoliki dug u neoliberalnom društvu.
pustite ovog jevreja, glasnogovornika velikih bankarskih interesa. zato su mu i dali nobelovu da ga promoviraju.
čitaj prvi komentar
Koja hiper produkcija, znas li ti da naj veci dio covjecanstva zivi od 1$ dnevno. Za njih nema hiperprodukcije. Zans li koliko porodica u Africi ili Aziji nemaju neke osnovne stvari kao ves-masinu ili frizider, da ne pricam o autima. Samo jedan dio svijeta proizvodi (Azija) a drugi konzumira (Zapad) uz pomoc kredita koje ne mogu vratiti. Usredini se nalazi ogroman dio covjecanstva. Ja bi reko da je preraspodjela bogatstva u svijetu naj veci problem.
Mišljenje Nobelovca Yunusa me više zanima.
Bilo je lahko 2001 dobitni Nobelovu nagradu z aekonomiju..Hajde nek je neko zasluzi sad...Nemoguce...Nas nobelovac kaze EUro zona ne smije stediti..Pa zbog toga i jesmo dovde dosli upravo je to i bio problem ..Korporativni kapitalizam j eforsirao suznje potrosace da trose vise nego sto zaradjuju...Rezultat..Dug svi su duzni..Americki studenti su se toliko zadiuzili da je nnihov dug premasio dug kreditnih kartica..Svi su duzni i ovo nije dobro..Ljudi okanite se savjeta nobelovca iz zlatnog vakta..danas je drugo vrijeme a sutra ce bit jos drugacije..Cuvajte novac ne uzimajte kredite ...stediter i pamet u glavu ovo je tek pocetak preciznije nalazimo s eu polovini prve trecine....
a šta ćemo onda sa hiperprodukcijom, prika moj.kilava ti ta teorija.
Pa dokle ovi kenzijanci (čitaj \"socijalisti\") misle trabunjati o potrošnji ??? Nevjerovatno! I još na kraju dođu i kažu da je ovo kriza neoliberalizma! Pih! Da se poštuju principi neoliberalizma, Adama Smitha, Hayeka, Misesa, Friedmana i drugih neoliberala onda ne bi bilo govora o bilo kakvoj potrebi za potrošnjom. Trošiš onoliko koliko možeš. Nema zaduživaja od strane državnih organa i tačka.