Financial Times
0

Neizvjesna budućnost eura

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Svi britanski listovi u četvrtak opširno pišu o događajima koji su obilježili posljednjih dvanaest mjeseci u Britaniji i u svijetu te o onome što nas na političkom i gospodarskom planu očekuje tokom naredne godine.

Financial Times veliki prostor posvećuje budućnosti zajedničke evropske valute, dok autor komentara konstatira da je eurozona preživjela 2010. godinu i predviđa da će preživjeti i narednu, ali dodaje – pitanje je u kakvom stanju.

Najvjerojatnije ćemo biti svjedoci novih kriza, jer će neke članice eurozone i banke morati reprogramirati svoje dugove. Moramo biti spremni i na iskazivanje bijesa javnosti protiv najvećih mjera štednje još od tridesetih godina prošlog stoljeća koje provodi nekoliko država.

Euro će, čak i ako preživi iduću godinu, i dalje biti izvor političke, ekonomske i financijske nestabilnosti, kako za eurozonu, tako i za čitav svijet. Evropski politički lideri ove godine su obećali da će, kako su rekli, uraditi sve što je neophodno da bi spasili euro. Oni, međutim, nikada nisu odgovorili na pitanje što to konkretno znači.

Glavno predviđanje za 2011. godinu, zaključuje autor članka u Financial Timesu, jeste da ćemo to konačno i saznati.