Ekonomski analitičari
0

Grčka će bankrotirati, ali će euro preživjeti

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Grčka će vjerojatno bankrotirati zbog velikih dugova, ali će euro preživjeti kao zajednička evropska valuta u sadašnjoj formi, zaključak je istraživanja koje je proveo BBC.

Većina stručnjaka koje je anketirao BBC smatra da će u Evropskoj uniji uskoro bankrotirati barem jedna država, ali da će eurozona ostati jedinstvena.

Dvije trećine od 52 profesionalna ekonomska analitičara prognoziralo je da će Grčka bankrotirati, iako je prošle godine dobila zajmove od EU-a i Međunarodnog monetarnog fonda i usvojila oštre mjere štednje.

Nakon spašavanja Grčke, pomoć je zatražila Irska, a moguće je da će isto učiniti i Portugal.

"Bilo bi bolje dozvoliti da se dogodi bankrot, ali ovo nije dobar trenutak u političkom i ekonomskom smislu za raspravu o klauzulama bankrota", izjavio je Massimiliano Marcellino s Evropskog univerziteta u Firenci.

Gabriel Stein iz londonskog Lombard Street Researcha smatra da Grčka neće moći ispuniti svoje fiskalne obaveze, niti će ostvariti ekonomski rast neophodan za izbjegavanje bankrota.

Četrnaest od 52 anketiranih stručnjaka smatra da će se isto dogoditi i Republici Irskoj, dok sedmorica misle da ista sudbina čeka i Portugal.

Neki ekonomisti također ukazuju na ugroženost velikih zemalja eurozone, koje bi mogle iscrpiti resurse EU-a i oslabiti političku volju da se stabilnost eurozone štiti finansijskim injekcijama. Dva anketirana ekonomista smatraju da među te zemlje spada Italija, a jedan je ukazao na Španiju.

Većina stručnjaka slaže se da će euro, ipak, preživjeti krizu i da se eurozona neće raspasti.

"Jednostavno rečeno, stvar je u direktnim i indirektnim troškovima. Oni su preveliki u kvantitativnom smislu, a postojale bi i političke posljedice, kao i velike historijske implikacije po ravnotežu u Evropi.

Time bismo napustili geopolitičku sigurnost koju Evropa predstavlja", rekao je investicijski direktor banke ABN Amro Didier Duret o mogućnosti da euro propadne.