Times
0

2011. godina transformacija

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Iduća 2011. godina bit će godina transformacija, jer će se konsolidovati efekti decenije ratovanja i finansijskih previranja koji su uzdrmali globalnu ulogu SAD i ostavili razvijene zemlje zadužene do grla, piše britanski dnevnik "Times".

"Times" u svojoj analizi mogućih promjena u globalnoj ravnoteži moći procjenjuje da će 2011. biti izuzetna godina za zemlje usponu koje će napredovati još brže.

Kina će "naoko" biti prisutna u svakoj diplomatskoj i ekonomskoj kombinaciji, često ne na zadovoljstvo njenih susjeda i rivala. 

"Finansijska moć daje Kini niz opcija za sljedeću godinu, a i veliku ulogu u donošenju mnogih odluka koje će uticati na budućnost svijeta. Osim toga, Kina će 2011. prestići Sjedinjene Države po proizvodnom potencijalu", piše "Times".

Kada je riječ o američkoj spoljnoj politici, "Times" navodi da se može očekivati da će Washington biti mnogo bezobzirnije okrenut nacionalnim interesima. 

 EU će biti suočena s nizom teških odluka jer će kriza u eurozoni pokazati do kojih granica su bogate zemlje spremne da idu da bi iz finansijskih teškoća izvukle one siromašnije. 

"Times" naglašava da se evrozona dosad nije pokazala naročito spretnom kad treba podijeliti breme gubitaka između povjerilaca i poreskih obveznika i ako se to ne promijeni, valutni blok bi mogao da počne da se raspada.