Times
0

U 2011. zemlje u usponu napredovat će još brže

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U analizu mogućih promjena u globalnoj ravnoteži moći u predstojećoj godini londonski The Times piše u srijedu da će 2011. biti izuzetna godina u kojoj će zemlje u usponu napredovati još brže, dok će Kina naoko biti prisutna u svakoj diplomatskoj i ekonomskoj kombinaciji, ali često ne na zadovoljstvo svojih susjeda i rivala.

Times dalje navodi da će 2011. biti godina transformacija iz jednog vrlo dobrog razloga: konsolidirat će efekte decenija ratovanja i finansijskih previranja koje je uzdrmalo globalnu ulogu Sjedinjenih Država i ostavilo razvijene zemlje zadužene do grla.

Što se tiče američke vanjske politike, možemo očekivati da će ona biti mnogo bezobzirnije okrenuta američkim nacionalnim interesima.

Evropska unija će biti suočena s nizom teških odluka. Kriza u eurozoni stavila je na probu granice do kojih su bogate zemlje spremne ići da bi iz finansijskih teškoća izvukle one siromašnije.

Eurozona dosad nije pokazala da je osobito spretna kada treba podijeliti breme gubitaka između vjerovnika i poreznih obveznika i ako se to ne promijeni, valutni blok bi se mogao početi raspadati, konstatira Times.

Finansijska moć Kine daje joj niz opcija za sljedeću godinu, a i veliku ulogu u donošenje mnogih odluka koje će utjecati na budućnost svijeta. Povrh toga, Kina će 2011. prestići SAD po proizvodnom potencijalu, piše Times.