{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Neće biti otpušteno 50 posto radnika u bh. bankama"

S
13.2.2010. u 12:02
0
0
"Neće biti otpušteno 50 posto radnika u bh. bankama"
0
"Neće biti otpušteno 50 posto radnika u bh. bankama"
Mijo Mišić
Sekretar Udruženja banaka u BiH Mijo Mišić rekao je da je kriza zahvatila i banke, s obzirom da dijele sudbinu ekonomije u BiH, ali da su proizvoljne i neutemeljene medijske spekulacije o otpuštanju 50 odsto zaposlenih u ovom sektoru.
On je dodao da postojanje krize potvrđuje nekoliko pokazatelja koji su prvi put u posljednjih 10 godina negativni, istakavši prisutno smanjenje broja zaposlenih i pad kreditnih aktivnosti i profitabilnosti.

"Kreditna aktivnost je za tri odsto manja u odnosu na prethodnu godinu, štednja i depoziti su na istom nivou kao ranije, a iz ovih parametara proizlazi sve ostalo. Kriza se ispoljila u realnom sektoru i banke ništa drugo i ne mogu nego dijeliti sudbinu realnog sektora", rekao je Mišić za "Nezavisne novine".

On je naglasio da su banke u prošloj godini mnoge stvari promijenile i prilagodile stanju u kojem se nalazi ekonomija, te da naročito bitnim smatra to što nije došlo do promjene stanja u tri osnovna elementa - stabilnosti, likvidnosti i sigurnosti.

Govoreći o kreditiranju, Mišić je rekao da sa Zapada i iz EU dolaze pozitivni signali, da se sada mogu dobiti nešto povoljnija sredstva, te da su izvori koliko-toliko pristupačniji, što sigurno neke banke koriste.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: