Udruženje bankara
0

Bankarski sektor BiH stabilan

FENA
Na sjednici Upravnog odbora Udruženja banaka BiH (UBBiH), održanoj danas u Banjoj Luci, konstatirano je da je u protekloj godini, uslijed posljedica svjetske ekonomske krize, došlo do smanjenja kreditnih aktivnosti poslovnih banaka. Pad kreditnih aktivnosti u odnosu na 2008. godinu je tri posto manji, što je u značajnoj mjeri dovelo do smanjenja profitabilnosti sektora, saopćeno je iz UBBiH.

Dobit bankarskog sektora u protekloj godini prema preliminarnim rezultatima je oko 25 miliona maraka, što je za 70 posto manje nego prethodne godine.

Prvi put u posljednjih 10 godina došlo je do smanjenja broja zaposlenih za 565 radnika, što čini oko pet posto ukupno zaposlenih u bankarskom sektoru.

„Uprkos negativnim efekatima svjetske ekonomske krize, bankarski sektor BiH je stabilan. Najbolji dokaz je rast kapitala za dva posto, blagi rast nivoa depozita za oko 100 miliona KM i povećani nivo likvidnosti“, ističe se u saopćenju.

Na sjednici su razmatrane i dogovorene aktivnosti UBBiH unutar Interbalkanskog foruma (IFBA) i Europske bankarske federacije (EBF), oko usaglašavanja regulative i bankarske prakse sa zemljama Evropske unije.

Bilo je riječi i o mjerama koje će se predložiti nadležnim ministarstvima i državnim tijelima u cilju prevazilaženja trenutnog stanja.

Udruženje banaka Bosne i Hercegovine okuplja sve banke u BiH i promovira zajedničke interese svojih članica.