{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"U našoj zemlji nema dobrih zahtjeva za kredite"

S
6.1.2010. u 12:06
0
2
"U našoj zemlji nema dobrih zahtjeva za kredite"
0
"U našoj zemlji nema dobrih zahtjeva za kredite"
Banke u BiH nemaju dovoljno dobrih zahtjeva za kredite koje će ih uvjeriti da je investicija isplativa i da se radi o kvalitetnim poslovnim projektima, rekao je predsjednik Udruženja banaka BiH Radovan Bajić.
On je naveo da trenutno banke nemaju kome da daju novac koji imaju na raspolaganju, a da će kada se pojavi zahtjev za kredit, koji podrazumjeva dobru i opravdanu investiciju, banke sigurno odobriti plasman.

Bajić je kao razlog tome naveo što banke, poučene posljedicama ekonomske krize, mnogo pažljivije analiziraju sve kreditne zahtjeve, jer su se lošim pokazali instrumenti obezbjeđenja, kao što su bile akcije i nerealno visoke procjene vrijednosti nekretnina.

"Karakteristika bankarskog sektora u BiH je da oko 45 odsto ukupne aktive čine novčana sredstva, pa imamo paradoks da raste cijena kapitala, a da je većina banaka izuzetno likvidna", naveo je Bajić za "Euroblic".

Prema njegovim riječima, prva polovina godine neće donijeti značajnije promjene, ali da bi pozitivni signali iz zapadne Evrope trebali da se prenesu i na BIH i da će se finansijski sektor dodatno stabilizovati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: