Loše prognoze
0

Banke u BiH otpuštaju 50 posto zaposlenih

Sarajevo-x.com
Najplaćenija branša u Bosni i Hercegovini – bankari, polako gasi radna mjesta, a u ovoj godini mogle bi otpustiti čak 50 posto zaposlenih, piše Dnevni list.

Razlozi za to su sveukupna ekonomska kretanja na svjetskom tržištu i posljedice ekonomske krize te loše poslovanje banaka u prošloj godini. Ovakvu poslovnu politiku diktiraju centrale zapadnih banaka koje pokrivaju cijelo bosanskohercegovačko tržište. Neke su najavile i smanjivanje broja poslovnica, odnosno, njihovo zatvaranje.

To potvrđuje i poznati ekonomski stručnjak Vjekoslav Domljan koji kaže da se može očekivati otpuštanje radnika u bankama. On smatra kako, s gledišta ekonomije, u komercijalnim bankama i nije zaposleno previše ljudi, ali je i to previše u ovakvoj BiH ekonomiji.

“Prinosi koje ostvaruju trgovačke banke u BiH stalno se smanjuju. Najniži su, iz godine u godinu, u odnose na prinose bankarskih sustava europskih tranzicijskih zemalja. To je posljedica gušenja privatnog sektora, kojega vrše država, javne kompanije i banke, porezima, tarifama i kamatama. Budući da je poslovni prostor za rast profita banaka uveliko sužen, vlasnicima kapitala ostaje – ako žele spriječiti daljnji pad prinosa na svoj kapital - smanjivati troškove. To se može učiniti smanjenjem troškova radne snage, koja je još uvijek najbolje plaćena kategorija radne snage u BiH. Stoga se, naročito kod banaka s lošim poslovnim rezultatima, može očekivati smanjenje broja zaposlenika”, kaže dr. Domljan.

On je istakao da znatan broj banaka još uvijek ima viška novca, pa može primati još udaraca iz inostranstva.

“Građanstvo i ekonomija su u goroj situaciji. Zapravo se njihovi problemi lančano prenose na banke. Bankama nema druge nego zavrnuti rukave i početi razvijati svoje okruženje, odnosno, njegovati klijentelu. Vrijeme “divljeg Istoka” i čerupanja klijentele je prošlo, mada i sada i zaposlenici banaka šalju novac u inostranstvo nebankarskim kanalima. Jeftinije je nego preko banke u kojoj rade”, ističe Domljan.