biznis
0

Nafta pojeftinila dok se čekaju novi poslovni rezultati

FENA
Sirovom naftom se na berzi u New Yorku u utorak trguje po cijeni nešto iznad 76 dolara za barel, dok trgovci iščekuju objavljivanje izvještaja o poslovanju američkih korporacija u drugom tromjesečju kako bi bolje procijenili stanje globalne privrede i buduću potražnju energenata.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u augustu na Njujorškoj robnoj berzi pala je za 18 centi, na 76,36 dolara za barel, dok je istovremeno evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za deset centi, na 75,52 dolara za barel, prenijela je agencija Associated Press.

"Na tržištu nafte i dalje najviše pažnje privlače problemi oko stanja privrede, dok su osnovni faktori poput ponude i tražnje u drugom planu", navodi se u izvještaju konsultantske tvrtke JBC Energy.

Cijena najvažnije energetske sirovine se od početka godine kreće u rasponu između 64 i 87 dolara za barel, dok u posljednje dvije sedmice ona uglavnom stagnira oko iznosa od 76 dolara za barel uslijed malog obima trgovanja tijekom ljetne sezone.

Investitori očekuju da će novi podaci pokazati usporenje oporavka privrede SAD-a i različite poslovne rezultate američkih kompanija u drugom kvartalu.

Trgovci naftom prate situaciju na berzama vrijednosnih papira kako bi bolje procijenili ukupno raspoloženje investitora.

Očekuje se da će danas biti zabilježen manji pad vrijednosti akcija na Wall Streetu, dok se čeka objavljivanje izvještaja o poslovanju bankarskog giganta Goldman Sachsa. Prošlog petka su banke Citigroup i Bank of America objavile slabe rezultate, što je izazvalo veliki pad američkih berzovnih indeksa.

Trgovci također posvećuju puno pažnje Kini, koja će ove godine vjerojatno doprinijeti rastu globalne tražnje "tečnog zlata" s više od 50 posto.

"Kina je nesumnjivo najvažniji činilac na tržištu nafte. Jaka kineska tražnja predstavlja stabilan element na tome tržištu i čak ni najgora svjetska recesija u posljednjih 70 godina nije uspjela usporiti rast potrošnje nafte u toj velikoj gospodarstvu", saopćio je JBC Energy.