biznis
0

Cijena nafte pala ispod 79 dolara

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nafta je na berzi u New Yorku pojeftinila u petak na manje od 79 dolara za barel, nakon što je optimizam izazvan novim pokazateljima ekonomskog rasta popustio zbog zabrinutosti da bi rezultati stres-testova evropskih banaka mogli ponovno pokrenuti dužničku krizu.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u septembru je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 35 centi, na 78,95 dolara za barel, dok je evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za isti iznos, na 77,47 dolara za barel, prenijela je agencija Associated Press.

Najvažnija energetska sirovina u četvrtak je poskupjela za čak 2,74 dolara za barel i završila poslovanje na 79,30 dolara za barel, najvišoj cijeni u posljednjih 11 sedmica, što je posljedica neočekivano dobrih rezultata poslovanja američkih korporacija. Indeks Dow Jones Industrial u četvrtak je ojačao za dva posto, dok su u petak porasli evropski i azijski indeksi.

Do četvrtka se cijena nafte uglavnom održavala na razini od oko 75 dolara za barel, što ukazuje na to da je obnovljeni optimizam ulagača u vezi s oporavkom globalne ekonomije i dalje na snazi.

Britanski Zavod za statistiku saopćio je u petak da je u drugom tromjesečju ta zemlja ostvarila gospodarski rast od 1,1 posto, dok je ovog mjeseca njemački indeks poslovnog povjerenja porastao najviše od ujedinjenja te zemlje 1990. godine.

"Investitori zasad vjeruju da će se globalna privreda izvući iz lošeg stanja u kojem se nalazi i da će na tržištu doći do rasta trgovanja", navodi se u izvještaju konsultantske firme Sanders Capital.

Trgovci čekaju da popodne budu objavljeni rezultati stres-testova evropskih banaka, koji bi mogli donijeti nove ekonomske poteškoće i smanjiti tražnju energenata.

Njemačka Commerzbank je u obraćanju investitorima navela kako očekuje da će cijena sirove nafte ostati na sadašnjem nivou, ali da "trenutno nema dovoljno jakih faktora koji bi naftu doveli do razine iznad 80 dolara za barel".

Konsultantska tvrtka JBC Energy je saopćila da će, bez obzira bude li došla do iznosa od 80 dolara za barel ili ne, cijena nafte u narednom periodu započeti trend pada jer ima previše negativnih ekonomskih pokazatelja, a malo razloga za nadu.