biznis
0

Nafta poskupjela zbog prognoze rasta potražnje

FENA
Sirova nafta je na berzi u New Yorku u srijedu poskupjela na nešto iznad 82 dolara za barel zahvaljujući prognozi rasta potražnje tog energenta i očekivanjima da će američka Uprava federalnih rezervi (Fed) usvojiti nove mjere za podršku ekonomskog oporavka SAD-a.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u novembru u srijedu je na Njujorškoj robnoj berzi porasla za 97 centi, na 82,64 dolara za barel, dok je istovremeno evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupjela za 77 centi, na 84,27 dolara za barel, prenosi agencija Associated Press.

Međunarodna agencija za energetiku u srijedu je povećala prognozu globalne potražnje nafte u ovoj i sljedećoj godini nakon što su novi podaci pokazali neočekivano jak ekonomski rast, pogotovo u bogatim razvijenim zemljama.

Pored toga, službeni Peking je u srijedu saopćio da je u septembru u toj zemlji ostvaren rekordni uvoz nafte od 5,67 miliona barela na dan, što je 35 posto više u odnosu na isti mjesec lani.

Američki Fed je sugerirao da će vjerovatno poduzeti mjere za poticaj oporavka tamošnje ekonomije, a na tržištu očekuju sniženje dugoročnih kamatnih stopa u cilju poticaja kreditiranja.

To je pridonijelo slabljenju američke valute i poskupljenju "tečnog zlata", budući da nafta s cijenom izraženom u dolarima postaje jeftinija u drugim valutama kada vrijednost američke valute padne.

Druge ekonomske vijesti su također povećale optimizam na tržištu. Tako je Japan u srijedu saopćio da je u septembru već treći mjesec zaredom ostvario rast broja narudžbi za strojeve, dok su neočekivano dobri rezultati američke korporacije Intel ukazali na poboljšanje ekonomske aktivnosti.

Analitičari ipak upozoravaju da cijena najvažnije energetske sirovine vjerovatno neće još puno rasti. "Trenutno stanje osnovnih faktora na tržištu nafte, poput ponude i tražnje, ne opravdava sadašnju cijenu tog energenta", navodi se u saopćenju Commerzbanke.

Ta njemačka banka je dodala da je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) oprezna u prognozama rasta potražnje i kako se očekuje da će kartel na sastanku u Beču u četvrtak zadržati sadašnji nivo proizvodnje.