Azijske berze u plusu
0

Nafta na 99,55 dolara po barelu

FENA
Na azijskim su berzama cijene dionica jutros porasle, a ojačao je i euro, nakon što je grčki parlament prihvatio nove mjere štednje, čime je Atina učinila korak bliže drugoj međunarodnoj pomoći vrijednoj 130 milijardi eura.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei u 7.30 bio u plusu 0,6 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,8 posto.

Jedino su u Šangaju cijene dionica blago pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio u plusu 0,8 posto.

Grčki parlament prihvatio je rano jutros, nakon maratonske rasprave i žestokih prosvjeda širom zemlje, mjere proračunske štednje, čime je ta članica eurozone ispunila jedan od triju uvjeta za dobivanje nove pomoći kako bi izbjegla bankrot, prenosi Hina.

To je potaknulo dobro raspoloženje na azijskim berzama, no rast cijena dionica je ograničen jer do srijede Grčka mora ispuniti još dva uvjeta.

Do sastanka ministara finansija eurozone Atina mora pronaći dodatne uštede od 325 miliona eura, a čelnici triju stranaka koalicijske vlade moraju se obvezati da će sve dogovoreno s Evropskom unijom i MMF-om i ispuniti.

"Vijesti iz Grčke poboljšale su raspoloženje na tržištima. No, ne očekujem veći uspon cijena dionica jer žestoki prosvjedi širom Grčke baš ne ulijevaju povjerenje", kaže partner u Purvin & Gertzu Victor Shum.

Pozitivan ishod glasanja u grčkom parlamentu potaknuo je na valutnim tržištima jačanje eura. Jutros je tečaj evropske valute dostigao 1,3245 dolara, dok je u petak iznosio 1,3195 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je sa 102,40 jena, koliko je iznosila u petak, na 102,85 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno se, pak, kreće oko 77,60 jena.

Sedmica je dobro počela i za trgovce naftom. Nakon što je u petak pala za 1,2 dolara, jutros je terminska cijena nafte na berzi u New Yorku porasla za 90-ak centi, na 99,55 dolara po barelu.