Berza
0

Optimizam na evropskim berzama

FENA
Na evropskim su berzama cijene dionica jutros dostigle najviše razine u sedam mjeseci, zahvaljujući labavljenju monetarne politike u Kini i nadi ulagača da će Grčkoj danas biti odobren drugi paket međunarodne pomoći.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica porastao je do 9,30 sati 0,6 posto, na 1.090 bodova, najvišu razinu od početka augusta prošle godine, prenosi business.hr.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u plusu oko 0,6 posto.

Francuski ministar finansija Francois Baroin kazao je jutros da su složeni svi elementi kako bi na današnjem sastanku ministri finansija eurozone mogli odlučiti o drugom paketu pomoći Grčkoj.

"Svi su elementi na svom mjestu… i sa strane privatnog sektora vjerovnika, i sa strane javnog sektora, država i središnjih banaka", kazao je Baroin.

Stoga ulagači vjeruju da će Grčkoj biti odobrena pomoć od 130 milijardi eura, čime bi ta članica eurozone izbjegla nekontrolirani bankrot.

Među najvećim je dobitnicima jutros rudarski sektor, s rastom od 1,3 posto.

Posljedica je to najave kineske središnje banke da će dodatno popustiti monetarnu politiku, što bi moglo potaknuti jačanje potražnje za sirovinama, a time i njihove cijene.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros skočio 1,1 posto, na 9.485 bodova.