Berza
0

Dionice u Aziji i dalje u padu

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Na većini azijskih berzi cijene dionica su jutros pale, dok je kurs eura prema dolaru zaronio na najniži nivo u šest nedjelja, jer se ulagači plaše širenja dužničke krize u eurozoni, a jedini podsticaj pruža im nada u labavljenje monetarne politike u Kini.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks jutros je pao 1,8 posto, zaronivši na najnižu nivo od aprila 2009. godine.

Oslabile su, između 0,1 i 0,3 posto, i cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu te Australiji, dok su u Šangaju i Južnoj Koreji blago porasle.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, proveo je većinu jutra u pozitivnom području, ali kasnije je izgubio snagu.

Strahovanja od dužničke krize jačaju iz dana u dan. Nakon snažnog rasta kamata na obveznice Italije, Španije, Francuske i niza drugih članica eurozone, ulagače je zabrinuo i podbačaj na aukciji njemačkih obveznica.

Juče je na aukciji njemačkih dužničkih papira zabilježena potražnja od svega 60 posto, najmanje od uvođenja eura, što je primoralo tamošnju centralnu banku Bundesbank na kupovinu velikog dijela ponuđenih obveznica i izazvalo strahovanja da dužnička kriza zahvaća čak i jezgru evrozone.

U takvim okolnostima ulagači nisu skloni rizičnim investicijama, poput dionica.
Jedinu nadu pružaju im špekulacije o labavljenju monetarne politike u Kini, nakon što je juče objavljeno da je tamošnja industrijska aktivnost pala na najniži nivo u 32 mjeseca.

Već duže vrijeme kineska centralna banka zaoštrava monetarnu politiku kako bi spriječila jačanje inflacije, što čini se daje rezultate, stoga se ulagači nadaju da je ciklus jačanja monetarne stege pri kraju.

Nakon podbačaja jučerašnje aukcije njemačkih obveznica, kurs eura prema dolaru pao je jedan posto, zaronivši na najniži nivo u šest nedjelja, 1,3318 dolara. Jutros je, pak, blago ojačao, na 1,3365 dolara, ali analitičari ne očekuju popuštanje pritiska na evropsku valutu.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skliznula je s jučerašnjih 103,65 na 103,05 jena.

Dolar je ojačao prema japanskoj valuti, pa mu je kurs porastao sa 76,95 na 77,10 jena.

Nakon što je juče potonula za 1,8 dolara, jutros se terminska cijena nafte na berzi u New Yorku stabilno kreće oko 96,20 dolara po barelu.