Intenzivni radovi
0

Na proljeće otvaranje autoputa Banjaluka - Gradiška

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će autoput Banjaluka - Gradiška biti otvoren na proljeće iduće godine za kada je planiran i početak gradnje autoputa Banjaluka - Doboj.

Dodik je izjavio da se na autoputu Banjaluka - Gradiška izvode intenzivni radovi i istakao da se pojavio problem sa hrvatskom Vladom u vezi sa izgradnjom mosta na rijeci Savi, kao rezultat dosta teške finansijske situacije u Hrvatskoj.

"Sigurno je da ćemo mi dionicu autoputa do Gradiške završiti najdalje do marta. Po planu ide i izgradnja autoputa Banjaluka - Doboj. Vlada je preuzela obavezu da do 15. oktobra austrijskoj kompaniji "Štrabag" preda čistu imovinsko-pravnu situaciju na toj trasi. Početak radova zakazan je za proljeće naredne, a završetak se očekuje polovinom 2011. godine", rekao je Dodik u intervjuu za "Večernje novosti".

Kada je riječ o zajedničkim projektima RS sa Srbijom, Dodik je naveo da će na jesen biti otvorena školu "Srbija" na Palama, kao i da je veoma značajno da se proizvođači nameštaja iz Srpske u Srbiji tretiraju kao domaći.

Govoreći o izgradnji hidroelektrane na Drini, premijer Dodik je naveo je da je riječ o njemačkoj kompaniji RVE i da se o toj temi ove sedmice održavaju sastanci.

"Kompletan projekat tretiramo kao zajednički, a u toku su pripreme za početak radova. Očekivali smo da će crnogorska Vlada promijeniti svoju odluku o zajedničkom ulaganju u hidroelektranu 'Buk Bijela', ali se to izgleda neće dogoditi", dodao je Dodik.

Premijer Dodik je istakao da RS bilježi značajan rast industrijske proizvodnje koji je u odnosu na isti period prošle godine veći za 17,1 odsto.
On je naglasio da Rafinerija nafte u Brodu značajno doprinosi aktuelnoj ekonomskoj slici RS, ali i da se bilježi rast u oblasti energetike, transporta i komunkacija, podsjetivši da je Srpska odavno postala bolji dio BiH. 

"U RS još prošle godine napravljen je makroekonomski okvir koji je bio stimulativan, a poslije žgiljotine propisaž pojadnostavljene su procedure na relaciji poslovna zajednica - organi vlasti", pojasnio je Dodik.

On je dodao da je poslije toga uslijedio značajan broj investicija koji je omogućio da RS kroz uspješnu privatizaciju telekomunikacija i naftne privrede formira vlastitu Investiciono-razvojnu banku koja se pokazuje kao ključna u ovim vremenima, jer ima znatnu sumu novca kojima se finansiraju važne investicije.

Odgovarajući na pitanje koja su ulaganja prioritet, premijer Srpske je naveo da je su to uglavnom investicije u infrastrukturu i podrška proizvodnji i zapošljavanju, te da je sve to rezultiralo rastom industrijske proizvodnje, ali je dodao da ni svi ti pozitivni trendovi nisu riješili probleme sa recesijom i krizom, koji se i ovdje osjećaju, kao i svuda u svijetu.

Dodik kaže da ima i oblasti u kojima je registrovano zaostajanje, kao što su metalska i tekstilna industrija, te da i trgovinski sektor bilježi pad usljed velike nelikvidnosti, jer je veoma teško obezbijediti novac od banaka.

Odgovarajući na pitanje koliko je u RS radnika ostalo bez posla, Dodik je rekao da je prošle godine, po osnovu stečaja, bez posla ostalo 16.000 radnika i da je taj problem Vlada rješavala tako što je velikom broju radnika, kojima su do penzije ostale tri godine, dokupljivala staž. 
"U prvih šest mjeseci ove godine bez posla je ostalo 1.600 radnika više nego u istom periodu prošle godine. Očekujemo da ćemo do kraja ove godine imati između 17.000 i 18.000 radnika bez posla. Mi u Vladi, međutim, ne mislimo da je to velika razlika u odnosu na prethodnu godinu. Istovremeno, podaci žgovorež o tome kako imamo isti broj zaposlenih kao lane", naglašava premijer RS.

Govoreći o rebalansu budžeta, koji je Narodna skupština nedavno usvojila, Dodik je naglasio da se vodi neprekidan socijalni dijalog sa sindikatima i Boračkom organizacijom i da je u rebelans uvršeno ono što je dogovoreno sa njima.

"Opredijeljeni smo da budu zadovoljni istinski korisnici prava, a ne oni koji su to preko raznih ljekarskih komisija bespravno stekli. Poznata je priča kako je uvjerenje o nesposobnosti za rad koštalo od četiri do pet hiljada KM. Zato hoćemo da vidimo ko su ti ljudi, a sve te manipulacije su rađene u vrijeme prethodne vlade, koja je pripadala sadašnjoj opoziciji", precizirao je Dodik.      

 On je naveo da, ukoliko Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS ne uloži veto na rebalans budžeta RS, odluka o budžetu stupa na snagu.