Pozajmica oko 600 milijardi eura
0

MMF priprema plan za finansijski spas Italije

SRNA
Italijanski dnevnik Stampa piše da zvaničnici iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pripremaju plan za finansijski spas Italije vrijedan 600 milijardi eura.

Prema pisanju lista, pozajmica između 400 i 600 milijardi eura dala bi Italiji prostor od 12 do 18 mjeseci za sprovođenje mjera za smanjenje budžeta i reformi za podsticaja rasta.

List navodi da će MMF u pozajmici garantovati stopu od četiri ili pet posto što je mnogo bolje od troškova pozajmljivanja na tržištima, gdje je stopa na dvogodišnje i petogodišnje obveznice iznad sedam posto.

Stampa ističe da obim pozajmice ukazuje na to da će MMF koristiti svoje trenutne resurse zbog čega se proučavaju razne mogućnosti, među kojima je moguća uključenost Evropske centralne banke (ECB) i MMF kao garanta.

"Ova mogućnost se pominje zbog protivljenja Berlina za veću ulogu ECB u pomoći ugroženim državama. To bi moglo biti izbjegnuto ukoliko bi fondovi bili odobreni uz strogi nadzor MMF", piše Stampa.

EU i ECB poslali su tokom ovog mjeseca revizore u Italiju da provjere javne račine i MMF će uskoro poslati svoje stručnjake u sklopu posebnog mehanizma nadzora usaglašenog na nedavno održanom samitu G20 sa čime se saglasila prethodna italijanska vlada.

U proteklih nekoliko sedmica, državni dug Italije od 1,9 triliona eura i niska stopa rasta izazvali su nemire na tržištima i strahovanja da bi Rim mogao da zatraži finansijsku pomoć poput Grčke, Irske i Portugala.