{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Očekuje se nova velika ekonomska kriza

S
23.1.2012. u 10:42
0
9
Očekuje se nova velika ekonomska kriza
0
Očekuje se nova velika ekonomska kriza
Svijet treba da se pripremi za novu veliku ekonomsku krizu 2012-2013. godine, navodi se u izvještaju UN-a pod nazivom "Situacija i perspektive u svjetskoj ekonomiji", prenijele su agencije.
Prema mišljenju autora dokumenta, najveći rizici su nezaposlenost i finansijski problemi u SAD-u i EU.

Izvještaj UN-a o situaciji u svjetskoj ekonomiji svake godine sastavljaju eksperti niza agencija u okviru ove svjetske organizacije.

Sa druge strane, zemlje članice G20 najmoćnijih privreda svijeta postigle su dogovor o neophodnosti povećanja finansijskih sredstava Međunarodnog monetarnog fonda.

Na taj način bi MMF obezbijedio sredstva za potraživanja zemalja članica radi rješavanja ekonomske krize u zoni eura, koje predstavlja prijetnju po čitavu svjetsku ekonomiju.

Ministri finansija i predstavnici centralnih banaka članica G20 su na samitu u glavnom gradu Meksika koji od 1. decembra 2011. predsjedava tom grupacijom, razmotrili zahtjev MMF-a o povećanju sredstava te glavne svjetske finansijske institucije za 500 milijardi dolara.

Italijanski premijer Mario Monti želi da se kreditni kapacitet stalnog evropskog fonda za finansijsku pomoć - Evropskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), udvostruči na 1.000 milijardi eura, objavio je u njemački magazin Spiegel, ne navodeći izvore.

Monti tvrdi da bi takva mjera stvorila povjerenje u evrozonu - piše list dodajući da je italijanski premijer "obavijestio njemačku vladu o svojim željama".

List navodi i da se predsjednik Evropske centralne banke Mario Draghi saglasio da je potrebno pojačati kreditnu sposobnost ESM-a iznad planiranih 500 miliona eura. On vjeruje da bi preostala sredstva iz Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF), privremenog fonda sa 440 milijardi eura iz kojeg je kreditirana sanacija duga Irske i Portugalije, trebalo da stavi na raspolaganje ESM-u.

Nacrt ugovora o osnivanju ESM-a bit će danas na dnevnom redu sastanka ministara finansija eurozone, a vjerovatno će ga odobriti čelnici EU na samitu 30. januara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: