biznis
1k

Mehmedović: Na 38. rođendan Dita se ponovo rađa

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Prije 38. godina na današnji dan Fabrika deterdženata Dita zvanično je počela proizvodnju. Vrlo brzo na tržište je plasirala reprezentativne brendove, a do 1991. godine imala je blizu 700 radnika.

Fabrika deterdženata Dita 1984. godine postaje generalni sponzor KK Sloboda Dita, koji se po sticanju nezavinosti okitio prvom titulom prvaka BiH. Saradnja je trajala punih 25 godina, a uporedo sa slabljenjem pomoći KK Sloboda Diti slabila je i moć Dite, odnosno njeni radnici, koji su radili i u najtežim vremenima za Bosnu i Hercegovinu, dovedeni su do prosjačkog štapa.

Prvi put poslije 2011. godine danas su na spomen obilježju poginulim radnicima Dite u odbrani BiH položeni vijenci i cvijeće te je proučena Fatiha. Prethodnih godina radnici nisu ulazili u krug preduzeća, jer je bio privatni posjed.

"Naše poginule kolege nisu dozvolile da fabrika bude sravnjena. Mi nećemo dozvoliti da Dita ikad bude prošlost. Na 38. rođendan mogu reći kako se Dita ponovo rađa, a posebnu zahvalnost iskazujem novinarima i medijskim kućama koji su svih ovih godina bili rame uz rame sa nama", kaže Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata Dite.

U fabrici trenutno radi pedesetak radnika, a od 1. jula radit će 70. To je jedna desetina od broja radnika koji su 1991. godine radili u Diti.

"Nama treba stručnog kadra, bar 50-ak stručnjaka koji bi zajedno sa nama podigli kapacitete i ispunili zahtjeve tržišta", kaže Mehmedović.

Stečajni upravnik Hajrudin Kunalić podsjetio je kako će se u utorak održati Skupština povjerilaca, kada će se oformiti Odbor povjerilaca te da će od tog dana biti jasnija budućnost Dite.

"Radnici su uradili ono što je u njihovoj moći. Pokrenuta je proizvodnja, kupci su prepoznali naše proizvode i dali nam vjetar u leđa, a sada mi moramo rješavati druge nagomilane probleme", kaže Kunalić.

Premijer TK Bego Gutić nije planirao govoriti danas u Diti, ali je na poziv Dževada Mehmedovića rekao kako će Vlada TK u skladu sa zakonskim propisima i poticajima koje dodjeljuju Ministarstvo industrije i Ministarstvo poljoprivrede pokušati pomoći Diti.

"Pokušat ćemo pomoći i drugim preduzećima gdje je moguće pokrenuti proizvodnju. Nažalost tamo gdje se proizvodnja ne može pokrenuti, morat ćemo preduzeti druge mjere", kaže premijer Gutić.

Na koncu Dževad Mehmedović je rekao kako Dita ponovo miriše na bijelo i da će mirisati sve dok su živi radnici koji su se minulih godina borili za očuvanje fabrike.