biznis
796

#SelfieSaDitom: Velika akcija na društvenim mrežama, svi podržavaju tuzlanske radnike

Klix.ba
(Foto: Facebook/Selfie sa Ditom)
Podršku Diti dosad su pružile brojne javne ličnosti, muzičari, umjetnici, udruženja i pojedinci okupljeni na društvenim mrežama sa ciljem širenja svijesti o važnosti kupovanja domaćeg i podrške kompaniji koja je vlastitim angažmanom oslučila ponovo stati na noge i krenuti u proizvodnju.

Među njima su i članovi Dubioze Kolektiv koji su snimili reklamu pod nazivom "Fakat podržimo ljude".

"Kao Feniks iz pepela se diže, na policama sve nam je bliže. Da nam na bijelo miriše odjeća, da naša bude najveća sreća. Njeno ime krase to dobro zna se, tradicija i kvalitet, Ditini proizvodi obići će svijet. Ditini proizvodi su najbolji, a nisu skupi, i ti budi dio ovog Ditine proizvode kupi.

Na policama marketa, Ditini proizvodi stoje, a na njima BH etiketa!" (Selimović Adnan)

Poslušajte još jednu pjesmu posvećenu Diti:

I vi možete učestvovati u akciji podrške radnicima tuzlanske Dite, tako što ćete svoju fotografiju sa Ditinim proizvodima poslati u inbox Facebook stranice #SelfieSaDitom sa imenom i prezimenom autora. Pet fotografija sa najviše lajkova osvaja "Retro poklon paket" fabrike Dita Tuzla. Akciji se možete pridružiti ovdje.

Podsjećamo, tuzlanska fabrika Dita je sa radom zvanično prestala 28. jula 2013. godine. Tog dana uprava je izašla iz preduzeća, a radnici su počeli čuvati svoju imovinu, dežurajući u devet smjena 24 sata. Danas, 770 dana poslije, Ditini proizvodi su ponovo na policama, a radnici Dite su poslije tri godine proizveli prvih 25 tona proizvoda koji su već rasprodati u Bingo prodavnicama širom tuzlanskog kantona.

Ditini proizvodi se trenutno nalaze samo u Bingovim prodavnicama u Tuzli, a sljedeći kanton u koji će biti distribuirani je Kanton Sarajevo, gdje bi se ovi proizvodi trebali pojaviti od naredne sedmice.

"Skoro sve što je došlo u Bingove objekte je već rasprodato, 3de deterdžent za suđe je već nestao, a ostale su još samo male količine nekih proizvoda", kazala je za Klix.ba Tatjana Paunoski iz marketing službe kompanije Bingo.

Dodala je kako iz Dite nemaju povratnu informaciju o tome kad će biti spremna sljedeća količina proizvoda, no sirovina je već obezbjeđena i već u ponedjeljak ujutro će se čuti s njima da vide dokle su došli s proizvodnjom

U Diti je trenutno angažovano 46 radnika.

Od jutros i tuzlanska javna preduzeća pomažu Diti. U krugu fabrike deterdženata Dita, nalaze uposlenici tuzlanskih javnih komunalnih preduzeća Vodovod i Kanalizacija, Centralnog grijanje i Komunalac, koji u okviru svojih nadležnosti pružaju potporu pokretanju proizvodnje u ovoj fabrici.