Pisanje medija
0

List Handelsblatt: Bh. firma Prevent ne želi preuzeti njemački Grammer

Klix.ba
Bosanskohercegovačka kompanija Prevent nema namjeru u potpunosti preuzeti rivalsku firmu Grammer AG, rekao je predstavnik Preventa Christian Becker, a prenosi njemački list Handelsblatt.

Njegov komentar dolazi nakon što su predstavnici kompanije Grammer, koja proizvodi elemente interijera za putnička vozila, upozorili da rastući utjecaj porodice Hastor koja je vlasnik Preventa i 20 posto Grammera uzrokuje smanjenje posla s proizvođačima automobila.

"Vijesti o preuzimanju i transferu tvornica na druge lokacije je čista spekulacija. Ne planiramo preuzeti Grammer", rekao je Becker za njemačke novine Handelsblatt. Prevent je ranije odbio da izloži svoje planove vezane za njemačku kompaniju. Reuters piše kako je protekli period prošao u znaku informacije o zahtijevanju Preventa da Grammer poveća profit te da se bh. kompaniji dodijele dodatna mjesta upravnom odboru.

"Zahtijevamo više jer se razumijemo u posao. Mi nismo banka niti investicioni fond", rekao je Becker.

On je potvrdio i da Prevent želi ojačati saradnju s Volkswagenom, a nakon što je prošla godina prošla u znaku nesuglasica zbog privremene obustave saradnje zbog čega je stala proizvodnja posljednje generacije vozila VW Golf.

Također, Becker je pozvao Volkswagen i druge proizvođače automobila da poštuju njihove ugovore.

Direktor Grammera Hartmut Mueller je u ranijem intervjuu kazao kako Prevent nije objasnio svoje namjere kroz zahtjev za dodatna mjesta u Upravnom odboru firme.