biznis
0

Lijanović primio predstavnike Saveza "Organsko FBiH"

FENA
Dopremijer Federacije BiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković-Lijanović, sa saradnicima, primio je danas predstavnike Saveza "Organsko FBiH", predvođene predsjednikom Sejadom Hercegom.

Razmotreno je trenutno stanje u oblasti organske proizvodnje u FBiH, a razgovarano je i o aktivnostima Saveza koje bi trebale doprinijeti unapređenju ukupne poljoprivredne proizvodnje, povećanju obradivih površina, zaštiti životnoga okoliša, otvaranju novih radnih mjesta kroz samozapošljavanje i opstanku stanovništva na ruralnim područjima, sa zajedničkim ciljem poboljšanja cjelokupnog sistema življenja.

Dopremijer FBiH i ministar Ivanković-Lijanović ustvrdio je kako organska proizvodnja u BiH ima perspektivu, jer imamo zdravu zemlju, zdravo područje, gdje možemo proizvesti velike količine organske hrane.

Ministar je obećao podržati predstojeći Međunarodni sajam poljoprivrede, organske hrane i eko turizma "Dani maline", koji će biti održan u Novom Travniku, uz sudjelovanje sedam zemalja regije.

"Moja je namjera podržati ovaj Sajam, i podržati proizvodnju maline, s obzirom na velike potencijale koje ima ova proizvodnja. A, što je najbitnije, ima tržište i izvan BiH, posebice u zemljama Europske unije koje uvoze velike količine maline iz cijeloga svijeta. Stoga se zajednički moramo potruditi i da što više maline iz BiH bude na europskom tržištu", kazao je Ivanković-Lijanović.

Najavio je kako će posjetiti predstojeće "Dane maline" u Novom Travniku, te posjetiti poljoprivrednike na području Srednje-bosanskoga kantona, kako bi ih ohrabrio u daljnjem unapređenju i usavršavanju proizvodnje maline, i njezinoj što većoj konkurentnosti na domaćem i inozemnom tržištu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.