Beograd
0

Jerko Ivanković Lijanović na sastanku zemalja članica CEI-a

FENA
Jerko Ivanković-Lijanović
Jerko Ivanković-Lijanović
Federalni dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović boravi danas u Beogradu, gdje se održava Konferencija ministara poljoprivrede zemalja članica CEI-a, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Prije službenog početka Konferencije, u Vladi Republike Srbije održan je sastanak između ministra Ivankovića Lijanovića i ministra poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Duška Petrovića.

Na sastanku je razgovarano o robnoj razmjeni poljoprivrednih proizvoda između FBiH, BiH i Republike Srbije, zajedničkim nastupima na trećim tržištima, te pozitivnim iskustvima u poljoprivredi.

Ivanković Lijanović je naglasio da je poljoprivreda jedno od strateških potencijala Federacije BiH, ali i kako je, nažalost, ta oblast nedovoljno konkurentna.

  • U odnosu na susjedne zemlje, prije svega Srbiju i Hrvatsku, te zemlje Europske unije, koje značajno potiču poljoprivrednu proizvodnju, u Federaciji BiH se tek tri posto proračunskih sredstava izdvaja za poljoprivredne poticaje. Također, u proteklom razdoblju BiH je, u sklopu Sporazuma CEFTA, te Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju, u potpunosti liberalizirala trgovinu sa zemljama članicama te zone, čija je poljoprivredna proizvodnja daleko konkurentnija od naše, čime je omogućen uvoz znatnoga broja poljoprivrednih proizvoda na bh. tržište, kazao je ministar Ivanković Lijanović, zatraživši od srbijanskog kolege razumijevanje i potporu u pravcu smanjenja vanjskotrgovinskoga deficita između dvije zemlje, koji je sada evidentno na štetu BiH.

Naglasio je da je zagovornik slobodne trgovine bez barijera, jer jedino ona može doprinijeti okrupnjavanju i konkurentnosti domaćih proizvođača, ali u neravnopravnoj tržišnoj utakmici realno je tražiti načine i rješenja kojima bi se zaštitili bh. proizvođači.

U tom smislu pozitivnim je ocijenio današnji susret sa srbijanskim kolegom Petrovićem, najavivši da će nastaviti intenzivno razgovarati i pregovarati sa svim kolegama u okruženju da bi se prevladala sadašnja situacija i ublažili učinci nelojalne konkurencije.

Konferencija ministara poljoprivrede zemalja članica Srednjoevropske inicijative bit će održana danas u poslijepodnevnim satima, u Palači Srbije.

Okupit će predstavnike 18 zemalja članica te inicijative, kao i predstavnike međunarodnih organizacija. Na ovoj jednodnevnoj konferenciji razmatrat će se pitanja vezana za poljoprivredu u regiji Srednjoevropske inicijative, uz poseban osvrt na temu male poljoprivrede i globalizacije.

Federalni dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH govorit će u službenom dijelu Konferencije, a ovu će priliku iskoristiti i da bi sva prisutna izaslanstva, a posebice predstavnike država koje su već članice EU, pozvao na još snažniju potporu našoj zemlji da bi ekonomija, i posebno poljoprivreda, preživjela sve izazove.

Sutra će federalni dopremijer i ministar Ivanković Lijanović posjetiti 78. međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu. Taj, inače jedan od najvažnijih poljoprivrednih sajmova u ovom dijelu Evrope, otvorit će srbijanski predsjednik Boris Tadić, koji će se, nakon službene ceremonije otvaranja, susresti sa svim prisutnim ministrima.