Kriza se odrazila na pad ino-ulaganja

S
SRNA
9.12.2009. u 08:34
0
3
Kriza se odrazila na pad ino-ulaganja
0
Kriza se odrazila na pad ino-ulaganja
Ministrica za ekonomske odnose i reginalnu saradnju Republike Srpske Jasna Brkić izjavila je da je, usljed uticaja ekonomske i finansijske krize u svijetu, došlo do pada ino-ulaganja u RS, čiji iznos za prvih devet mjeseci ove godine iznosi 100 miliona KM.
"Najviše je uloženo u trgovinu, a potom u industriju. U odnosu na prethodnu godinu, kada je u Republiku Srpsku uloženo 300 miliona KM, pad je evidentan", rekla je Brkićeva u intervjuu Srni.

Ona je navela konstataciju UNCTAD-a (UN Konferencija za trgovinu i razvoj) koji u svom izvještaju za ovu godinu navodi da je u svijetu, usljed krize, došlo do pada direktnih stranih ulaganja, navodeći da je 2007. godina u svijetu bila rekordna po prilivu stranih investicija, da bi 2008. strane ivnesticije opale za 14 odsto, a u prvom kvartalu ove godine, prateći 96 zemalja svijeta, došlo je do pada direktnih stranih investicija za 44 odsto.

Brkićeva je dodala da, kada je riječ o stranim ulaganjima, procjene govore da će do blagog oporavka u svijetu doći 2010. godine, ali da nivo iz 2007. godine neće biti dostignut čak ni u 2011. godini.

"Zbog velike konkurencije, a i borbe za strane investitore u cijelom svijetu, u Republici Srpskoj ćemo značajnije intezivirati aktivnosti na izradi konkretnih investicionih ponuda, privlačenju, ali i zadržavanju stranih investitora“, naglasila je ona.

Prema njenim riječima, visina i kvalitet direktnih stranih ulaganja zavise od brojnih faktora - kao što su povoljni i stabilni zakonski okviri, jednostavne i predvidive administrativne procedure, upravljanje zemljišnim knjigama, opšte i tehnopreduzetničke infrastrukture, kvalitet i cijena ljudskih resursa, javne ponude u smislu konkretnih poslovnih ideja za ulaganje, promocije, politička stabilnost i drugo.

"S tim u vezi, brojni su i subjekti bitni za stvarni dolazak stranih investicija u Republku Srpsku, od resornih ministarstava, Privredne komore, Investiciono-razvojne banke, Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, opštine i lokalne razvojne agencije, privrednog predstavništva Srpske u inostranstvu...", rekla je Brkićeva, dodajući da su unutar BiH bitni partneri Srpske - Savjet stranih investitora, FIPA, te međunarodne organizacije koje se bave problematikom stranih ulaganja.

Ona je navela i da je važna saradnja sa agencijama za promociju stranih ulaganja u okruženju s ciljem razmjene iskustava, znanja, razvoja komplementarnih potencijala za ulaganja, razmjena informacija o potencijalu mogućih investitora i slično, kao i da je Ministarstvo na čijem je čelu uspostavilo saradnju sa nekim od tih agencija.

"Činjenica je da su se aktivnosti institucija i subjekata bitnih za dovlačenje stranih ivesticija duplirale, pa je Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju preuzelo ulogu koordinatora ovih institucija radi što uspješnije realizacije strategije za podsticanje direktnih stranih ulaganja i Akcionog plana za njeno provođenje", naglasila je Brkićeva.

Ona je dodala da je u organizaciji ovog ministarstva, i uz stručnu pomoć njemačke organizacije GTC, u toku realizacija projekta obuke ljudi koji rade na tim poslovima u ključnim institucijama, upravo kako bi se zajedničkim radom i istom metodologijom postigli sinergetski efekti u privlačnjeu direktnih stranih ulaganja.

"S ciljem unapređenja privredne i drugih oblika saradnje Republike Srpske sa inostranstvom, predstavništva Srpske u inostranstvu rade na iznalaženju poslovnih partnera u zemljama svojih sjedišta, promovišu privredne potencijale Srpske, podstičući ulaganje u njenu privredu i organizuju promotivne skupove i slične manifestacije radi podsticanja izvoza iz Republike Srpske i duge aktivnosti, rekla je Brkićeva u intervjuu Srni.

Ona je navela da predstavništvo Srpske u Srbiji intenzivno radi na razvoju projekta prekogranične saradnje pod nazivom "Projekat saradnje za razvoj Podrinja", čiji je cilj uspostavljanje i unapređenje privredne saradnje u široj oblasti Podrinja, jačanjem kapaciteta malih i srednjih preduzeća.

Brkićeva je podsjetila da je zajedničkim djelovanjem predstavništva Republike Srpske u Srbiji, kao i više ministarstava, intenzivirane aktivnosti na realizaciji Sporazuma o saradnji u oblasti privrde između Srpske i Srbije, a takođe se vode i aktivnosti na uključivanju proizvođača autodijelova iz Republike Srpske u lanac dobavljača za "Fiat automobili Srbija".

"Predstavništvo Srpske u Belgiji, sa sjedištem u Briselu, radi na intenziviranju saradnje sa evropskim partnerima, a dobar primjer saradnje je projekat koji se odnosi na procjenu potencijala biomase u proizvodnji električne i toplotne energije, čiji prijedlog je pripremilo Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske u saradnji sa ovim Predstavništvom i Skupštinom evropskih regija", rekla je Brkićeva.

Ona je, govoreći o usklađivanju zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, istakla da se može konstatovati napredak proceduralno, kadrovski i suštinski.

"Jedan dio propisa je suštinski, i u proceduralno većem stepenu, usklađen sa propisima EU, i to posebno u oblasti životne sredine, elektronskih komunikacija, dijela finansijskog sektora i okvira za rad privrednih društava", rekla je Brkićeva u intervjuu Srni, dodajući da će u aktivnosti u ovom segmentu biti i posebno usmjerene na jačanje kadrovskih resursa za plansko usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa propisima EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: