RS
0

Kriza se odrazila na pad ino-ulaganja

SRNA
Ministrica za ekonomske odnose i reginalnu saradnju Republike Srpske Jasna Brkić izjavila je da je, usljed uticaja ekonomske i finansijske krize u svijetu, došlo do pada ino-ulaganja u RS, čiji iznos za prvih devet mjeseci ove godine iznosi 100 miliona KM.

"Najviše je uloženo u trgovinu, a potom u industriju. U odnosu na prethodnu godinu, kada je u Republiku Srpsku uloženo 300 miliona KM, pad je evidentan", rekla je Brkićeva u intervjuu Srni.

Ona je navela konstataciju  UNCTAD-a (UN Konferencija za trgovinu i razvoj) koji u svom izvještaju za ovu godinu navodi da je u svijetu, usljed krize, došlo do pada direktnih stranih ulaganja, navodeći da je 2007. godina u svijetu bila rekordna po prilivu stranih investicija, da bi 2008. strane ivnesticije opale za 14 odsto, a u prvom kvartalu ove godine, prateći 96 zemalja svijeta, došlo je do pada direktnih stranih investicija za 44 odsto.

Brkićeva je dodala da, kada je riječ o stranim ulaganjima, procjene govore da će do blagog oporavka u svijetu doći 2010. godine, ali da nivo iz 2007. godine neće biti dostignut čak ni u 2011. godini.

"Zbog velike konkurencije, a i borbe za strane investitore u cijelom svijetu, u Republici Srpskoj  ćemo značajnije intezivirati aktivnosti na izradi konkretnih investicionih ponuda, privlačenju, ali i zadržavanju stranih investitora“, naglasila je ona.

Prema njenim riječima, visina i kvalitet direktnih stranih ulaganja zavise od brojnih faktora - kao što su povoljni i stabilni zakonski okviri, jednostavne i predvidive administrativne procedure, upravljanje zemljišnim knjigama, opšte i tehnopreduzetničke infrastrukture, kvalitet i cijena ljudskih resursa, javne ponude u smislu konkretnih poslovnih ideja za ulaganje, promocije, politička stabilnost i drugo.

"S tim u vezi, brojni su i subjekti bitni za stvarni dolazak stranih investicija u Republku Srpsku, od resornih ministarstava, Privredne komore, Investiciono-razvojne banke, Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, opštine i lokalne razvojne agencije, privrednog predstavništva Srpske u inostranstvu...", rekla je Brkićeva, dodajući da su unutar BiH bitni partneri Srpske - Savjet stranih investitora, FIPA, te međunarodne organizacije koje se bave problematikom stranih ulaganja.
Ona je navela i da je važna saradnja sa agencijama za promociju stranih ulaganja u okruženju s ciljem razmjene iskustava, znanja, razvoja komplementarnih potencijala za ulaganja, razmjena informacija o potencijalu mogućih investitora i slično, kao i da je Ministarstvo na čijem je čelu uspostavilo saradnju sa nekim od tih agencija.

"Činjenica je da su se aktivnosti institucija i subjekata bitnih za dovlačenje stranih ivesticija duplirale, pa je Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju preuzelo ulogu koordinatora ovih institucija radi što uspješnije realizacije strategije za podsticanje direktnih stranih ulaganja i Akcionog plana za njeno provođenje", naglasila je Brkićeva.

Ona je dodala da je u organizaciji ovog ministarstva, i uz stručnu pomoć njemačke organizacije GTC, u toku realizacija projekta obuke ljudi koji rade na tim poslovima u ključnim institucijama, upravo kako bi se zajedničkim radom i istom metodologijom postigli sinergetski efekti u privlačnjeu direktnih stranih ulaganja.

"S ciljem  unapređenja privredne i drugih oblika saradnje Republike Srpske sa inostranstvom, predstavništva Srpske u inostranstvu rade na iznalaženju poslovnih partnera u zemljama svojih sjedišta, promovišu privredne potencijale Srpske, podstičući ulaganje u njenu privredu i organizuju promotivne skupove i slične manifestacije radi podsticanja izvoza iz Republike Srpske i duge aktivnosti, rekla je Brkićeva u intervjuu Srni.

Ona je navela da predstavništvo Srpske  u Srbiji intenzivno radi na razvoju projekta prekogranične saradnje pod nazivom "Projekat saradnje za razvoj Podrinja", čiji je cilj uspostavljanje i unapređenje privredne saradnje u široj oblasti Podrinja, jačanjem kapaciteta malih i srednjih preduzeća.

Brkićeva je podsjetila da je zajedničkim djelovanjem predstavništva Republike Srpske  u Srbiji, kao i više ministarstava,  intenzivirane aktivnosti na realizaciji Sporazuma o saradnji u oblasti privrde između Srpske i Srbije, a takođe se vode i aktivnosti na uključivanju proizvođača autodijelova iz Republike Srpske  u lanac dobavljača za "Fiat automobili Srbija".
"Predstavništvo Srpske u Belgiji, sa sjedištem u Briselu, radi na intenziviranju saradnje sa evropskim partnerima, a dobar primjer saradnje je projekat koji se odnosi na procjenu potencijala biomase u proizvodnji električne i toplotne energije, čiji prijedlog je pripremilo Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske  u saradnji sa ovim Predstavništvom i Skupštinom evropskih regija", rekla je Brkićeva.

Ona je, govoreći o usklađivanju  zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, istakla da se može konstatovati napredak proceduralno, kadrovski i suštinski.

"Jedan dio propisa je suštinski, i u proceduralno većem stepenu, usklađen sa propisima EU, i to posebno u oblasti životne sredine, elektronskih komunikacija, dijela finansijskog sektora i okvira za rad privrednih društava", rekla  je Brkićeva u intervjuu Srni, dodajući da će u aktivnosti u ovom segmentu biti i posebno usmjerene na jačanje kadrovskih resursa za plansko usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa propisima EU.