Komentari (44)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ovo su savjeti za radnike u normalnim državama,i bezveze ćete nekoga dovesti do toga da otkaz dobije ako vas posluša :D
..tražiti godišnji... ;-))
Jedna od osnovnih stvari koje morate razumjeti jeste kako se u Bosni zapravo sve mjeri po tome da li ste rod svog rukovodioca, ako jeste ne brinite se. Forbes dalje navodi da redovno morate rod odvesti "na teletinu" kako bi ste razumjeli kako se u kompaniji mjeri njihov uspjeh. Važno je da znate da vam je amidžić centar moći unutar kompanije kao i upoznati se dobro sa svim rođacima u firmi koje još neznate, odnosno onim što uspješnijim jer ne ugurati još familije bila bi katastrofa. Pokušajte da impresionirate okolinu svojom pozicijom i uvijek se ponudite da omalovažavate situaciju svih nezaposlenih, jer tako omalovažavate mnoge ljude koji posjeduju korisna znanja ali koji nisu rod Vašeg amidžića. Kada se suočavate sa poslom kojeg bi tek nekolicina drugih školovanih znala obaviti, nisu Vam potrebna nikakva znanja, gurajte se i prihvatite se zadatka.
Uvijek pokušajte da sagledate širu sliku te da saznate kako vaša kompanija zarađuje novac i koliko vi tome nedoprinosite ali masno uzimate od bjede koja crnči. Forbes savjetuje da svoje zadatke izvršavate na vrijeme, s tim što će Vam satnica biti 100e a najsitnije poslove obavljati mjesecima, tako da steknete povjerenje šefova iz stranke i proguraju Vas dalje. Također, važno je da vodite računa o iskorištenosti vlastitog auta na poslu, jer možete koristiti auto koje ste iznajmili preko firme. Preuzmite inicijativu i uvijek gledajte da tražite, redovna putovanja, odmore, večere, jedan na jedan sa svojim rukovodiocem ili s familijom iz firme. Ukoliko vaš učinak nije u skladu sa očekivanjima vašeg šefa, .ebe Vam se, provjerite na čemu ste namanje vremena izgubili protekle sedmice i probajte nadoknaditi to što ćete se počastiti jednim putovanjem na račun firme koja na plaća porez . Nakon što prođe prvih 90 dana na novom poslu, zabilježite sve šta ste potrošili i podjelite to sa gladnima i nezaposlenima na fb. Upravo bi to vaši rukovodioci mogli najviše cijeniti kako bi za nekoliko godina ponovo dobili glasove i nanovo uspiješno poslovali sa užom i širom familijom.
Na kojem poslu? Ha!
kod nas u bosni rijec "produktivnost" ne postoji. u razvijenijim zemljama, da ne kazem na zapadu, imate 10 ili 20 minuta za dorucak, za rucak pola ili sat vremena (nije placeno) i nema "praznog hoda" za radnike. radi se i radi jer na kraju krajeva radnici su i placeni za rad, a ako firma nije produktivna zna se sta se desi. zato se svi bore za tu produktivnost. a mi smo jos daleko, daleko od toga.
Ima li kakav savjet koristan kako se zaposliti u ovoj državi?
super! imam savjete, jos mi treba posao....
jedva cekam da nadjem posao da primijenim ove savjete... jedva cekam!! :D
I kulirajte kolege .....
ovakvi savjeti su primjenjivi na par kompanija u BiH u kojima je najbitnije imati stelu, ako imas stelu onda je svejedno sta radis
Sprijateljiti se sa šefom, ma u biti to treba prije posla prvo da te zaposli;)
U Bosni prvih 90 dana ostavi dušu na poslu i tako ćeš dogurati do 180 i sve tako :D
imal savjet kako naci novi posao?
Ne brini bit ce i to, u nekoj narednoj temi ali nece biti bas od neke pomoci. Kod nas se zna kako do posla, bitno je imati jaku stelu, a sve ostalo je manje bitno.
Posao - šta je to?
Eee pa mi nemamo posla, a kamoli novog posla :)