biznis
21

Korisni savjeti šta raditi tokom prvih 90 dana na novom poslu

Klix.ba
Ugledni magazin Forbes je napravio listu korisnih savjeta šta raditi tokom prvih 90 dana na novom poslu a koji se mogu odnositi i na posao koji trenutno radite.

Jedna od osnovnih stvari koje morate razumjeti jeste kako se u kompaniji zapravo mjeri uspjeh vašeg rukovodioca te da nastojite poravnati svoje interese sa onima svog rukovodioca.

Forbes dalje navodi da je korisno povremeno odvesti neke od kolega "na kafu" kako bi ste razumjeli kako se u kompaniji mjeri njihov uspjeh.

Važno je veoma brzo identifikovati centre moći unutar kompanije kao i upoznati se dobro sa historijom kompanije ili proizvoda, odnosno onim što je bilo uspješno i onim što je bilo potpuna katastrofa.

Pokušajte da se ne impresionirate lako novim okolnostima i uvijek se ponudite da arhivirate sve što se da arhivirati, jer ćete tako upoznati mnoge ljude unutar kompanije te prikupiti korisna znanja.

Kada se suočavate sa poslom kojeg niko drugi ne želi obaviti, saznajte zašto je to tako prije nego se prihvatite zadatka.

Uvijek pokušajte da sagledate širu sliku te da saznate kako vaša kompanija zarađuje novac i koliko vi tome doprinosite.

Forbes savjetuje da svoje zadatke izvršavate na vrijeme i tako steknete povjerenje šefova. Također, važno je da vodite računa o iskorištenosti vlastitog vremena na poslu.

Preuzmite inicijativu i uvijek gledajte da zatražite redovne sastanke jedan na jedan sa svojim rukovodiocem.

Ukoliko vaš učinak nije u skladu sa očekivanjima vašeg šefa, provjerite na čemu ste najviše vremena izgubili protekle sedmice.

Nakon što prođe prvih 90 dana na novom poslu, zabilježite šta ste naučili i prenesite to novim uposlenicima. Upravo bi to vaši rukovodioci mogli najviše cijeniti.