{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kompanije "nude" djeci alkohol na Facebooku

S
18.8.2011. u 08:26
0
2
Kompanije "nude" djeci alkohol na Facebooku
0
Kompanije "nude" djeci alkohol na Facebooku
Foto: Alamy
Kompanije koje proizvode i prodaju alkohol optužene su da dopiru do djece putem stranica za društveno umrežavanje kao što su Facebook i Twitter, ali i putem videoservisa na internetu, YouTubea.
Britanska nacionalna agencija koja je zadužena za pitanja u vezi s alkoholom ustanovila je da se linkovi na stranice ovih kompanija nerijetko nalaze uz igre i videospotove koji su, dakle, najzanimljiviji maloljetnicima. Istakli su i problem online i "virusnog" marketinga, putem kojeg se poruke kompanija lako prenose na društvenim mrežama poput Facebooka i Twittera.

Tinejdžeri na tim mrežama koriste logotipe tih kompanija i njihovih proizvoda predstavljajući ih u najboljem svjetlu, što donosi i dugoročno veliku korist kompanijama, navodi se u izvještaju britanske nacionalne agencije.

Istraživači su ispitali sve vrste online marketinga alkoholne industrije, uključujući dakle i društvene medije na kojim veliki broj djece od osam do 17 godina imaju profil.

U izvještaju agencije pod nazivom "Novi mediji, novi problem?" oni su naveli imena nekih od tih kompanija poput Budweisera, Carlsberga, Bacardija i Smirnoffa, te su zatražili da se zabrani njihovo oglašavanje na Facebooku i Twitteru.

"Postoji realna opasnost po djecu koja su izložena tim porukama. One, naime, mogu jako utjecati na njihove odluke", upozorili su istraživači, prenose britanski mediji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: