Mark Zuckerberg
0

"Dopustite djeci mlađoj od 13 godina da koriste Facebook"

Sarajevo-x.com
Osnivač društvene mreže Facebook, Mark Zuckerberg, rekao je da će se boriti da djeca mlađa od 13 godina dobiju dopuštenje da koriste ovu mrežu, uprkos upozorenjima da to predstavlja veliki rizik.

Danas je djeci iz SAD-a i Velike Britanije, koja su mlađa od 13 godina, zabranjen pristup Facebooku. Ovaj zakon bi trebao zaštititi djecu od svih opasnosti koje vrebaju na internetu. Zuckerberg smatra da su obrazovne vrijednosti društvene mreže Facebook dovoljne da se ograničenja ukinu.

Njegovi komentari su izazvali žestoke reakcije porodice sedamnaestogodišnje Ashleigh Hall iz Darlingtona, koju je ubio Britanac Peter Chapman nakon što se putem Facebooka predstavio kao tinejdžer.

"Šta žele? Još jednu tragediju prije nego učine nešto da to spriječe? Uopće ne obraćaju pažnju. Ovo je zaista skandalozno. Da su doživjeli istu tragediju kao i mi, mogli bi razumjeti. Kažu da imaju sigurnosne sisteme, ali dopuštanje trinaestogodišnjacima da koriste Facebook je apsurdno", rekao je Mike Hall, djed ubijene djevojčice.

Facebook je u posljednje vrijeme nekoliko puta kritikovan zbog slabe sigurnosti na internetu, što su u nekoliko navrata iskoristili kriminalci i seksualni predatori.

Prošle je godine ova društvena mreža odbila instalirati tzv. "dugme za uzbunu" pomoću kojeg bi djeca upozorila policiju na pedofile.

Facebook ima više od 600 miliona registrovanih korisnika širom svijeta. Uprkos ograničenju, prošlog mjeseca je ustanovljeno da jedno od petero britanske djece starosne dobi između devet i dvanaest godina ima profil na Facebooku, dok oko sedam miliona djece ispod trinaest godina širom svijeta koristi Facebook.

Zuckerberg je otkrio svoje planove na samitu inovacija u kalifornijskim školama. Govorio je o djeci mlađoj od trinaest godina i njihovom korištenju Facebooka, te rekao da će se boriti da dobiju to pravo.

Claude Knights, direktor dobrotvorne organizacije Kidscape koja se bavi zaštitom djece, rekao je da dopuštanje djeci mlađoj od trinaest godina da koriste Facebook donosi opasnost od maltretiranja i drugih opasnosti koje su prisutne na internetu.

Zvaničnici Facebooka i dalje tvrde da kontrolišu sigurnost i privatnost svojih korisnika. Glasnogovornik popularne mreže je rekao da roditelji moraju preuzeti odgovornost za učenje svoje djece o sigurnosti na internetu.