{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Samo dvije društvene mreže štite profile maloljetnika

F
21.6.2011. u 14:45
0
3
Samo dvije društvene mreže štite profile maloljetnika
0
Samo dvije društvene mreže štite profile maloljetnika
Samo dvije društvene mreže na internetu među onima koje je testirala Evropska komisija, Bebo i MySpace, automatski su podešene tako da su profili maloljetnika dostupni samo odobrenom popisu kontakata, a samo četiri garantiraju da maloljetnike mogu automatski kontaktirati samo prijatelji - Bebo, MySpace, Netlog i SchuelerVZ, saopćeno je iz Bruxellesa.
Ipak, većina od 14 društvenih mreža kod kojih je provjereno pružaju li maloljetnicima sigurnosne informacije koje odgovaraju njihovoj dobi, odgovara na zahtjeve za pomoć i sprečava pretraživanje profila maloljetnika vanjskim pretraživačima.

"Razočarana sam što većina društvenih mreža ne omogućuje da profili maloljetnika budu automatski dostupni samo odobrenim kontaktima. Tražit ću od njih da to promijene. Time se ne želi samo zaštititi maloljetnike od neželjenih kontakata nego i zaštititi njihov ugled online. Mladi ne razumiju u potpunosti posljedice objavljivanja previše pojedinosti iz svojeg privatnog života na internetu", kazala je evropska povjerenica za digitalnu agendu Neelie Kroes.

Po podacima EK-a, društvene mreže u EU trenutno koristi 77 posto djece u dobi od 13 do 16 godina i 38 posto u dobi od devet do 12 godina.

Analiza EK-a obuhvatila je 14 društvenih mreža, a do kraja godine bit će ih provjereno još devet.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: