Negativa(c) dana
0

Kompanija SCT - majstori nezavršenih poslova

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Slovenska kompanija SCT, predvođena kontroverznim biznismenom Ivanom Zidarom, kojem nije nepoznat i boravak u zatvoru, postala je enciklopedijski primjer za majstorluke u mahinacijama na izgradnji puteva u Bosni i Hercegovini.

Nakon debakla sa projektom izgradnje Sarajevske zaobilaznice, koja danas, daleko iza previđenog roka, predstavlja samo gomilu betona kao podsjećanje na sve propale poslove slovenske kompanije, SCT-u prijeti gubitak posla na izgradnji tunela Vijenac na koridoru Vc.

SCT-u prijeti gubitak posla na tunelu Vijenac

To bi naravno, izuzmemo li gubitak vremena, mogla biti i jedina pozitivna stvar u čitavoj priči oko kompanije koja nije uspjela završiti projekat Sarajevske zaobilaznice i podizvođačima koje čine bh. kompanije duguje 4,5 miliona maraka.

Ukoliko SCT ponovo ne započne radove na gradnji tunela Vijenac, 1. februara će biti održan sastanak nadležnih institucija na kojem će biti odlučeno da li će slovenskoj kompaniji biti oduzet posao, za koji će ponovo konkurisati firme koje su na tenderu izgubile od SCT-a.

Kompanija SCT dobijala je poslove u BiH, navodno ispunjavajući stroge uslove EBRD-a, iako je predsjednik uprave kompanije Ivan Zidar u Njemačkoj osuđen na godinu i pol zatvora zbog poslovne korupcije.

Slovenska policija uhapsila ga je februaru 2008. godine zajedno sa čelnicima još nekoliko tamošnjih kompanija zbog optužbi za ekonomski kriminal i korupciju.

Domaće institucije definitivno moraju preispitati vlastite odluke i odgovoriti na pitanje kako je moguće da velike i značajne projekte dobijaju firme sa izuzetno sumnjivim pedigreom.