biznis
0

I pored problema, SCT ostaje aktivan u Srbiji

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
I pored finansijskih problema, slovenska građevinska kompanija SCT neće obustaviti radove u Srbiji. Najveći projekt je izgradnja mosta na Adi.

U saopćenju ove kompanije koja je pred kraj 2010. proglasila nesolventnost u Ljubljani navodi se da su prioritet kompanije i dalje gradnja mosta na Adi i pristupnih puteva, prenosi B92.

Grad Beograd ne brine zbog finansijskih problema slovenske kompanije SCT koja učestvuje u gradnji mosta na Adi. U direkciji za građevinsko zemljište kažu da se radovi na mostu ne dovode u pitanje.

"Ne dovodi se u pitanje izgradnja mosta na Adi, jer je ugovor potpisan prije tri godine i radovi se odvijaju onako kako je dogovoreno", kaže Nenad Bajić, iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda

Osim mosta na Adi, slovenska firma treba da gradi i pristupne puteve. Slovenska kompanija je ovaj posao dobila prije dva mjeseca, a ugovor je vrijedan 36 miliona eura i do sada joj nije isplaćen ni jedan dinar.

Predstavnici građevinskog sektora u Privrednoj komori Srbije podsjećaju da ovo nije prvi put da Srbija angažuje kompaniju koja ima finansijskih problema.

Najveće slovensko građevinsko preduzeće SCT proglasilo je platežnu nesposobnost i uložilo zahtjev za prisilno poravnanje.

Inače Ivan Zidar, predsjednik uprave SCT, u oktobru je osuđen u Njemačkoj zbog poslovne korupcije, na godinu i po dana zatvora.

Pored toga, protiv njega i nekoliko njegovih najbližih saradnika državno tužilaštvo podiglo je optužnicu i zbog sumnje u pranje novca i zloupotrebu službenog položaja.