Izgubili klijente
8

Kompanija Cambridge Analytica se zatvara nakon skandala sa zloupotrebom Facebooka

Klix.ba
Firma koja je bila u centru Facebookovog skandala o privatnosti, Cambridge Analytica, bit će zatvorena. Ovaj potez je najavljen nakon što je kompanija priznala da je napravila grešku u vezi zloupotrebe podataka prikupljenih s Facebook računa.

Roditeljska kompanija SCL saopćila je da će zatvoriti Cambridge Analyticu jer su se pravni troškovi povećali zbog istrage Facebooka, te su izgubili klijente. Saopćili su kako su imali neupitno povjerenje da su uposlenici radili etički i zakonito, ali da su medijski izvještaji koji se objavljuju i u virtulenom svijetu odvlače sve klijente.

"Tokom posljednjih mjeseci firma Cambridge Analytica je predmet velikog broja neosnovanih optužbi i uprkos naporima kompanije da to ispravi, optuženi smo ne samo za zlonamjerne već i za aktivnosti koje nisu legalne. Kao posljedica toga odlučili smo da više nećemo nastaviti poslovati", kazali su.

Zbrka u vezi neprikladne upotrebe podataka 87 miliona korisnika Facebooka koju je vršila kompanija Cambridge Analytica tokom predsjedničke kampanje Donalda Trumpa 2016. godine, nanijelo je štetu dionicama najveće društvene mreže na svijetu te pokrenula višestruke službene istrage.