Komentari (126)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Nastojimo da ih ohrabrimo da ulažu u otvaranje preduzeća. Pa oni su upravo pobjegli od vaših nastojanja.
Ogromni novci iz dijaspore ulaze u drzavu i to na raznirazne nacine,samim tim sko dio vremena provode u BiH unesu i potrose veliku kolicinu nivca bilo zo da popravljaju uta,zube,sisaju se,sredjuju kuce i stanove ipi daju novaca rodbini. Medjutim za generaciju dvije ce i to biti rijetkost jer djeca koja se rode u dijaspori nece biti ni priblizno vezana za BiH kao njihovi roditelji
ne kontaju to svi. ušli smo u bosanskom brodu i do sarajeva potrošili 200 km za 4 sata. naspi goriva, stali na kafu i ručak, uzmi siće u prodavnici i eto. na sve ima pdv a i ovi što rade imaju posao dijelom zbog ovakvih kao ja. i bakšiša bude tu i tamo.
Prof. Vjekoslav Domjan se u svojoj analizi samo ogranicava na podatke iz zvanicne statistike i na osnovu toga daje svoje strucno misljenje. Ali, svi u BiH znaju da je doprinos dijaspore daleko veci, nego sto on tvrdi. U svakom trenutku u BiH boravi najmanje 100 000 nasih ljudi iz dijaspore. Cije pare oni trose u BiH ? Nije valjda da im domaci kokuzi daju pare za zivot i ostale troskove. U mjesecima od aprila do novembra taj broj se poveca na najmanje 300 000.
@xyq: Ti u Minhenu nikada ne ides na kafu u kafanu, a sisas se vise u BiH, nego u Minhenu, jer ti je puno dati 20 eura za sisanje.
Radnici upuceni na rad ne pripadaju dijaspori. Od njih dolazi 95% uplata. To su uglavnom ocevi koji 2/3 svoje plate salju u BiH da bi prehranili svoju porodicu. Od dijaspore mogu dobit samo paket milke na akciji i teglu nutele, eventualno par kesa haribo bombona.
@MusaProdajaDrva Sto god ti znacilo "radnici upuceni na rad" ti nisi u pravu .Nacin na koji si kvalificirao dijasporu dovoljno kazuje zasto ti nemas pomoci od rodbine
sad je vazna, a kad su bili tu nisu bili vazni? ma hajte molim vas
Doduse ima nase stoke u dijaspori,dosao jaran sa ogromnim trbuhom i maltrertira konobarice po Brckom.Pravo me osramotatio ,nikad vise snjim....
Najnovija politika je, iseli sto vise gradjana pa daj nekako skontaj da vani rade a vamo plalcaju sdooo uhljebe
Pa dok ne izumru oni koji dobijaju.. Poslije nema ni toga
jos malo i svi normalni gradjani BiH bit cemo diaspora u BiH cemo doci samo kad repka igra ili kad idemo na godisnji u ekonomskom smislu BiH ce postati samo turisticka destinacija zahvaljujuci ovim nasim govnima
Dijaspora koja salje pare familiji u Bosnu je direktan saucesnik u tome kako Bosna danas izgleda kao drzava. Njima hvala sto pomazu ali davno bi se neke stvari rijesile ovdje da nije bilo njihovih para a da ne govorim o tome kome bi dolazili da smo se svi ispalili i da je ova zemlja nestala. Toliko.
@ikke, ne prosipaj se zivota ti. Pogledaj oko sebe komsije pa ces vidjet kako se nepomaze. Zubari su se odavno prestali posjecivat a za cevape i frizer se moze diskutovat. Ja bi u zemlju poropao kad bi se za mene i moju familiju brinule sestre i skolovale mi djecu a imas bezbroj takvih slucajeva. Zivi bili pa vidjeli uskoro koliko ce ta dijaspora dolazit upravo zbog takvih kao tebe.
U Bosni nikad više para, samo se troši, orilo, gorilo 😎
"Ako bi se uložilo 0,1 posto od doznaka poslanih u 2019. godini imali bismo sredstva od 2,7 miliona KM" Kad neko ulaze i rasporedjuje te sanja o tudjem novcu i onda kaze "imali bismo" kao da je njihov novac da ga ulazu i rasporedjuju.
Bosna i Hercegovina, naša domovina❤
da nije našeg naroda vani, davno bi mi pocrkali i mmf zvali
nije samo BiH... cijeli Balkan bez dijaspore bi bio...nit idi nit pitaj... Hvala dijaspora!