Komentari (81)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Dokaz NEPISMENOSTI Klixovih novinara je njihova konstatacija da je BDP (=bruto domaci proizvod) isto sto i kupovna moc !!! Van zdrave pameti. Bolje je da povucete cijeli clanak, jer se brukate. I da: Kina je presla po BDP-u SAD, ali sigurno ne u kupovnoj moci. Kupovna moc Kine u prosjeku je slabija nego Bosne i Hercegovine!
Ne moras pisati, mislim da su vec skontali :)))
.......mada ti je statistika čudo jedno...........svašta se može "proizvesti" zlouporabom statističkih pokazatelja............
PRIKAŽI ODGOVORE (6)
Kina preko 1milijarde stanovnika SAD 300miliona logika neka ?
Ali Ameri zive na racun Kineza...!!
http://www.ibtimes.com/china-economy-surpasses-us-purchasing-power-americans-dont-need-worry-1701804, ovo je za ovoga pod imenom Sarajevo sg, ako uopte zna engleski i ako ima bar osnovno znanje o ekonomiji! sretno
http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=913087
Klixove vijesti ... sličan kvalitet kao i Kineska roba....
Ja mislim da su kliksovci mislili na privredu, a ne kupovnu moc. Al' dobro, ne bi im bilo prvi put...
Da, trebalo je da pise BDP a ne kupovna moc - to su ekonomski dva potpuno razlicita pojma. Kupovna moc jednog kineza nece ni za 200 godina dostici jednog amerikanca. To su samo sulude stvari. Nece ni BiH gradjani nikada imati kupovnu moc kao Austrija ili Svicarska.
Rekoh da im nije prvi put... Kopiraju strane clanke, a slabi na Engleskom. A svi znamo kakve rezultate Google Translate moze dati :)))))
1820 godina i ljudi tad vodili analizu kupovne moci hahaha mi smo tad bili na vrhu svijeta ako imas 50 ovaca
ako u ovih 1.350.000.000 milijardi stanovnika, koliko ih ima kina, barem njih 5% čine bogataši, to je već skoro kao pola američke populacije.
O cemu ovi? Prosjecna plata u Americi obicnog radnika je 10 puta veca nego u Kini, a cijene nisu sigurno 10 puta manje u Kini nego u SAD-u. Zaista ne znam ko pise ovakve glupsoti??? I NIJE VECA KUPOVNA MOC, NEGO BRUTO DOMACI PROIZVOD !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kako mozete biti tako nepismeni, majka mu stara ?????????
Zapravo clanak jespravan,nedavno je objavljeno da je Kina pretekla SAD po BDP , a sad je objavljeno i da imaju vecu kupovnu moc,naravno misli se na kupovnu moc kineza u Kini,s'obzirom na ogroman priliv dolara i malu vrijednost juana,kinezi sa platom od 500-600 dolara imaju vecu kupovnu moc od amerikanaca sa platom od 2000-3000 dolara,prednost su takodje i velike povlastice za domace stanovnistvo na sve javne usluge kako je to uobicajeno za komunisticke zemlje
Bio sam u Kini prije 3 godine. Najvece plate na teritoriji Kine (sem Hong Konga i Macau-a) su u Sangaju. Prosjecna plata jednog Kineza je 300 $, a cijene su slicne kao u svakoj drugoj zemlji. Posto sam vidio obije strane: samo lud covjek moze reci, da je kupovna moc Kineza veca nego Amerikanaca. Osim toga: kupovna moc za sta? Da li jedan Kinez sa platom od 300$ u industriji moze sebi kupiti Audija, Golfa, BMW-a, Pezoa, Tojotu, Forda, Mercedesa? Prosjecan Amerikanac moze kupiti i auto i kucu za svoju platu. Jedian predonsto Kine u odnosu na SAD su mozda cijene hrane, jer Kina subvencionise sve i svasta, a SAD to ne rade jer su cisti kapitalisti. Dakle: kako jedan Kinez sa platom od 300 $ moze kupiti stan ili kucu ili auto ili otici na "more" ili cak "na planine"? NIKAKO! Amerikanac, Kanadjin i Europljanin to mogu.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Sledeca super sila KIna
To kinezu. Tooo.....
...ajd, patrioti, lagano skupljat papire za kinezovnicu...ono, dedo jeo sayonaru, prababa nosla svilene kineske čarape, tatko imo sabrana mao ce tunga, 2 metra za regala...
...ja, a čovke piso kineski ćirilicom...
=CHINA= :D
PRIKAŽI ODGOVORE (17)