O cemu ovi? Prosjecna plata u Americi obicnog radnika je 10 puta veca nego u Kini, a cijene nisu sigurno 10 puta manje u Kini nego u SAD-u. Zaista ne znam ko pise ovakve glupsoti??? I NIJE VECA KUPOVNA MOC, NEGO BRUTO DOMACI PROIZVOD !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kako mozete biti tako nepismeni, majka mu stara ?????????
Zapravo clanak jespravan,nedavno je objavljeno da je Kina pretekla SAD po BDP , a sad je objavljeno i da imaju vecu kupovnu moc,naravno misli se na kupovnu moc kineza u Kini,s'obzirom na ogroman priliv dolara i malu vrijednost juana,kinezi sa platom od 500-600 dolara imaju vecu kupovnu moc od amerikanaca sa platom od 2000-3000 dolara,prednost su takodje i velike povlastice za domace stanovnistvo na sve javne usluge kako je to uobicajeno za komunisticke zemlje
Bio sam u Kini prije 3 godine. Najvece plate na teritoriji Kine (sem Hong Konga i Macau-a) su u Sangaju. Prosjecna plata jednog Kineza je 300 $, a cijene su slicne kao u svakoj drugoj zemlji. Posto sam vidio obije strane: samo lud covjek moze reci, da je kupovna moc Kineza veca nego Amerikanaca. Osim toga: kupovna moc za sta? Da li jedan Kinez sa platom od 300$ u industriji moze sebi kupiti Audija, Golfa, BMW-a, Pezoa, Tojotu, Forda, Mercedesa? Prosjecan Amerikanac moze kupiti i auto i kucu za svoju platu. Jedian predonsto Kine u odnosu na SAD su mozda cijene hrane, jer Kina subvencionise sve i svasta, a SAD to ne rade jer su cisti kapitalisti. Dakle: kako jedan Kinez sa platom od 300 $ moze kupiti stan ili kucu ili auto ili otici na "more" ili cak "na planine"? NIKAKO! Amerikanac, Kanadjin i Europljanin to mogu.
Prikaži sve komentare (81)