"Prestanite se izležavati na plaži"
0

Kina kritikuje: Evropski radnici su lijeni i nemarni

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kina je optužila evropske radnike da su lijeni i nemarni nakon što su odbili da svoje ogromne resurse iskoriste kako bi spasili euro.

Direktor ogranka za inostrane investicije pri kineskoj vladi Jin Liquin rekao je da evropski zakoni o radu i sistemi socijalne pomoći stvaraju od radnika ljenjivce.

Liquin je istakao da Evropljani treba da prestanu da se "izležavaju na plaži" i da napornije rade na otklanjanju krize u eurozoni.

Prema njegovim riječima, on bi pomoć uputio Evropi samo ukoliko bi izvršila reformu "zastarjelih" zakona o radu i sistema socijalne pomoći.

On smatra da su Evropljani postali previše zavisni o državnoj pomoći i da treba da prestanu da tragaju za vanjskim izvorima za rješavanje dužničke krize koja ugrožava euro.

"Zašto, na primjer, u nekim državama članicama evrozone radnici moraju da rade do 65 godine a u nekim u penziju odlaze sa 55 godina i potom se izležavaju na plažama. To nije pošteno", istakao je Liquin.

Kina je na samitu G20 održanom tokom protekle sedmice u Kanu  odbila zahtjeve da uloži sredstva za jačanje Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF).