Finansije
0

MMF: Kineskim bankama prijete rastući rizici

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Međunarodni monetarni fond upozorio je danas da se Kina suočava s rastućim rizicima zbog ekspanzije privatnog kreditiranja i oštrog pada cijena nekretnina i pozvao vladu te zemlje da smanji ulogu u odlukama o kreditiranju i da provede reforme. Ovo upozorenje MMF-a na rizik od loših zajmova u Kini uslijedilo je poslije ocjene industrijskih analitičara da se kineske banke suočavaju s mogućim porastom loših zajmova i s drugim problemima, poslije prave poplave kreditiranja koja je pomogla da se zemlja brzo oporavi od globalne krize iz 2008.

MMF je u svom prvom zvaničnom izvještaju o kineskom finansijskom sistemu pozvao Peking da kreditni sektor regulira putem kamatnih stopa, a ne direktnim naredbama, i okrivio "snažno" uplitanje vlade u djelatnost domaćih banaka i nadzornih tijela za slabljenje tržišne discipline i korporativnog upravljanja.

Fond je također pozvao kinesku vladu da ublaži kontrolu kursa juana i da dozvoli centralnoj banci više slobode u donošenju odluka, prenijela je agencija AFP.

Ekspanzija kreditiranja u Kini poslije finansijske krize iz 2008. uzrokovala je da mnoge kompanije i lokalne vlade nagomilaju ogromne dugove, a nedavno usporavanje kineskog ekonomskog rasta i pad cijena nekretnina podstakli su bojazan od eksplozije bankrotstava u toj drugoj po veličini ekonomiji na svijetu.

Kina je jedna od 25 "sistemski važnih zemalja" koje su pristale na obaveznu procjenu svog finansijskog sistema bar jednom u pet godina, ukazao je MMF, mada Peking nema obavezu da provede reforme koje predloži ta međunarodna institucija.

Kineska centralna banka je saopćila da je u izvještaju MMF-a data "objektivna i pozitivna" ukupa ocjena, ali da pojedini prijedlozi zahtijevaju "temeljno proučavanje", uz uzimanje u obzir kineske situacije.

Na listi 29 predloženih načina kako Peking može da poboljša svoj finansijski sistem nalazi se i poziv MMF-a kineskim kreatorima politike da dozvole državnim bankama da donose odluke o kreditiranju na osnovu komercijalnih rizika, a ne na bazi vladine politike.

MMF je takođe pozvao Peking da omogući da se kamatne stope određuju na bazi "ponude i tražnje" i da ne koristi administrativne mjere radi kontrole kreditiranja.

Uprkos mnogobrojnim ranjivostima kineskog finansijskog sistema, MMF ističe da je stres test 17 najvećih kineskih banaka pokazao da bi većina njih bila otporna na "izolovane šokove", prenosi Tanjug.