Warner Estate
17

Jeff Bezos kupio najskuplje imanje u Los Angelesu za čak 165 miliona dolara

Dž. L.
Osnivač Amazona Jeff Bezos kupio je najskuplje imanje u Los Angelesu i to od Davida Geffena, još jednog bogataša, za 165 miliona dolara, javlja Wall Street Journal.

Riječ je o imanju Warner Estate koje se prostire na devet hektara na Beverly Hillsu.

Warner Estate dizajniran je 1930-ih za Jacka Warnera, bivšeg predsjednika Warner Brosa. Vila se gradila desetak godina, a pored ogromne terase i kuće za goste ima teniski i golf teren.

Geffen je poznato imanje kupio 1990. godine za 47,5 miliona dolara, što je tada bila rekordna cijena kuće u okolini Los Angelesa. Međutim, cijena vile dvostruko je skočila kroz protekle tri decenije.

Bezosovo bogatstvo se trenutno procjenjuje na 131,9 milijardi dolara.

Bezos je potrošio oko 80 miliona dolara na nekoliko stanova u New Yorku ranije ove godine, tako da nije jasno gdje planira stalno boraviti, a šta je od ovih nekretnina kupio u druge svrhe. Inače, on ima kuće i stanove širom svijeta.

Kako piše Verge, Bezosovo bogatstvo pravi je primjer današnjeg velikog jaza između bogatih i siromašnih na svijetu. Dok se jedni bore preživjeti mjesec, drugi u roku od 30 dana mogu kupiti avion ili čak ostrvo.

Prema nedavnom izvještaju Oxfama, 26 najbogatijih milijardera danas posjeduje onoliko sredstava koliko i 3,8 milijardi ljudi koji čine najsiromašniju polovinu populacije na Zemlji.