Perspektiva
40

Ivanić: Sređeno tržište nafte i gasa preduslov za ozbiljniji ekonomski rast

FENA
(Foto: SRNA)
Sređeno tržište nafte i gasa preduslov je za ozbiljniji ekonomski rast izjavio je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić na otvaranju konferencije pod nazivom "Perspektiva naftne industrije: Da li je naftna kriza završena?".

Na konferenciji, koju su organizovali Naftni komitet BiH i Nacionalni naftni komitet Srbije, učestvovala su značajna svjetska i regionalna imena iz oblasti naftne industrije, ali i predstavnici vlada u BiH, struke za naftu i plin te akademske zajednice.

Ivanić je naglasio značaj održavanja ovakvih skupova koji među ostalim trebaju omogućiti komunikaciju struke i sektora s političkim strukturama.

"Partnerstvo vlade i ovog komiteta bi moglo biti izuzetno značajno za uređivanje cijelog sistema, odnosno tržišta u ovoj oblasti koje je danas u poređenju s nekim periodom otprije 15 godina ipak postiglo ozbiljan napredak. Nivo sivog tržišta je puno manji nego što je bio u to doba, unaprijeđena je pravna regulacija, ali još ima mnogo prostora za poboljšanja", kazao je Ivanić.

Napomenuo je značaj ovog sektora prije svega zato što stvara pretpostavke za razvoj prerađivačke industrije i generalno sektora ekonomije, te da zajedničkim snagama treba raditi na sređivanju tržišta da bi se ostvarili pozitivni efekti u cjelini.

"Drago mi je da u ovom komitetu ima i kompanija koje praktično predstavljaju neku vrstu stranog ulaganja. Za BiH je veoma važno da nivo ulaganja bude značajan, kako domaćih, tako i stranih investitora. Strani ulagači teško dolaze, ali kada se na to odluče, iskustva pokazuju da ipak ostaju i da su u osnovi prilično zadovoljni", naglasio je Ivanić.

Predsjednik Naftnog komiteta BiH Uroš Bider je izjavio da je tržište BiH kao zemlje u tranziciji podložno brojnim oscilacijama, te samim tim i naftna industrija pred sobom ima mnoge izazove s kojima se redovno suočava.

"Globalni problem je oscilacija cijena na svjetskom tržištu, koje mogu imati i pozitivne i negativne uticaje, ali se BiH suočava i s problemima vezanim za legislativu koja se razlikuje u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, ali i u vezi s drugim nivoima, a različiti su i modeli kada je riječ o investicijama", naveo je Bider.

Postavlja se pitanje, dodao je, kako vlasniku kapitala predstaviti razlog za investiranje u BiH, a različiti su i propisi koji uređuju operativno djelovanje na tržištu BiH.

"Osnivanjem Naftnog komiteta BiH dobili smo mogućnost za korištenje kako prakse, tako i pomoći, savjeta i uticaja Svjetskog naftnog vijeća. Ono što je ključno jeste da približimo legislativu BiH evropskim i svjetskim trendovima", istakao je Bider.

Za razliku od susjednih zemalja, kako je naveo Bider, nemamo zvanične podatke o tržištu naftne industrije BiH, a jedan od ciljeva Naftnog komiteta je i da objedini entitetske podatke.

"Trenutno u BiH tržište i potrošnja znatno raste, odnosno trendovi su pozitivni i nadamo se da će tako biti i ubuduće. Ovdje sam od 2013. i primjetne su razlike, kada su u pitanju zakonska regulativa, uklanjanje 'sive ekonomije' i investicije", naveo je Bider.

Predsjednik Svjetskog naftnog vijeća (WPC) Jozsef Toth je kazao da su WPC 1933. godine osnovali inžinjeri s namjerom da se promoviše upravljanje svjetskim izvorima nafte za dobrobit čovječanstva.

Osnovna funkcija WPC jeste da ubrza i olakša dijalog zainteresovanih strana, bilo da se radi o internim ili eksternim učesnicima naftnog sektora, uvažavajući ključna tehnička, socijalna, ekološka i pitanja upravljanja resursima i tragajući za rješenjima koja će doprinijeti rješenju problema.

WPC je također posvećen primjeni naučnih dostignuća u industriji nafte i gasa, transferu tehnologija i korištenju svjetskih naftnih resursa za dobrobit svih.

Naftni komitet u BiH, čiji su osnivači Petrol BiH Oil Company, Holdina d.o.o. Sarajevo i G – Petrol d.o.o. Sarajevo (Gazprom benzinske stanice), postao je članica WPC-a sa sjedištem u Londonu krajem aprila ove godine.

Pokrovitelj konferencije, na kojoj se govorilo o naftnoj krizi, benefitima za kompanije, izazovima naftnog sektora u BiH, bilo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.