Najbolje ponude
37

Istražili smo koje su najpovoljnije roaming usluge za bh. turiste u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Turskoj

Klix.ba
Građani Bosne i Hercegovine, korisnici usluga BH Telecoma, Eroneta i m:tela, godišnje odmore najčešće provode na ljetovanju u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Turskoj, a budući da svakodnevnica nikome ne omogućava apsolutnu razbibrigu, čak ni tokom vremena provedenog u roamingu, cijene mobilnih usluga znaju predstavljati pravu glavobolju. Istražili smo koje su najjeftinije mogućnosti za korisnike usluga bh. operatera.

Svi telekom operateri iz Bosne i Hercegovine uključeni su u takozvanu Balkan roaming regulaciju. Budući da su cijene roaming usluga za krajnje korisnike mreža iz Bosne i Hercegovine u potpunoj nadležnosti BH Telecoma, Eroneta i m:tela, mobilni operateri iz Crne Gore i Hrvatske preporučuju turističke "prepaid pakete" namijenjene gostima koji dolaze iz drugih država.

S druge strane, BH Telecom, Eronet i m:tel imaju svoje ponude kada je riječ o roaming uslugama u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Turskoj, ali i drugim zemljama Evrope i svijeta.

BH Telecom

U BH Telecomu su za Klix.ba kazali da su za njihove korisnike najpovoljnije mreže za korištenje roaming usluga partnerske mreže Tele2 i VIPnet u Hrvatskoj te Turkcell u Turskoj.

"Za sve mreže u Crnoj Gori se primjenjuju cijene roaming usluga koje su definisane odlukom RAK-a i Sporazumom ministara zemalja Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine o sniženim cijenama roaming usluge za zemlje regiona (Zona 0A) i to: cijena poziva prema BiH iznosi 0,44 KM/min, cijena SMS poruke iznosi 0,14 KM, cijena mobilnog interneta iznosi 0,46 KM/MB", istakli su u BH Telecomu.

Osim toga, napomenuli su da su u ponudi BH Telecoma dostupni paketi Travel Evropa 10 dana i Travel Evropa 30 dana koji su najpovoljniji način korištenja roaming usluge za korisnike.

"Travel Evropa 10 dana paket je namijenjen za postpaid, prepaid i korisnike kombinovanih paketa, a cijena paketa je 15 KM s PDV-om. Cjelokupan iznos za aktivaciju od 15 KM se može koristiti za pozive, SMS-ove i mobilni internet po najpovoljnim cijenama i to: pozivi prema BiH i unutar zemlje u kojoj korisnik boravi za 0,60 KM/min, SMS za 0,18 KM/po poruci, mobilni internet za 0,12 KM/MB", kazali su nam u ovoj kompaniji.

Napominju da je trajanje Travel Evropa 10 paketa 10 dana od aktivacije i da je moguće aktivirati novi Travel paket prije isteka starog, s tim što se preostali neutrošeni iznos poništava.

"Paket se aktivira slanjem besplatne SMS poruke s ključnom riječi 4 na broj 061 11 24 ili putem usluge Moj vodič pozivajući *110#. Aktivacija je omogućena i u roamingu", objašnjavaju u BH Telecomu.

Travel Evropa 30 dana paket je, napominju, namijenjen za korisnike postpaid paketa po cijeni od 30 KM, s PDV-om.

"Cjelokupan iznos naknade za paket se može iskoristiti za razgovore, SMS-ove i mobilni internet po povoljnim cijenama: pozivi prema BiH i unutar zemlje u kojoj korisnik boravi za 0,60 KM/min, SMS za 0,18 KM po poruci i mobilni internet za 0,12 KM/MB", ističu u BH Telecomu.

Navode da je trajanje Travel Evropa 30 paketa jedan mjesec.

"Nakon navedenog perioda paket se automatski aktivira svakog narednog mjeseca i u slučaju da korisnik nema potrebu za daljnjim korištenjem potrebno ga je deaktivirati. U prvom i posljednjem mjesecu (obračunskom periodu) korištenja, mjesečna naknada i uključeni iznos saobraćaja obračunavaju se u skladu s brojem dana korištenja paketa. Neiskorišteni iznos dijela mjesečne naknade može se prenijeti u prvi naredni mjesec. Paket se aktivira besplatnim pozivom na broj Kontakt centra 1444 ili na prodajnim mjestima BH Telecoma", ističu u BH Telecomu.

Zemlje u kojima se mogu koristiti Travel paketi su: Hrvatska (Tele2, VIPnet), Slovenija (Telekom Slovenije), Njemačka (Vodafone), Austrija (A1 Telekom), Italija (Vodafone), Turska (Turkcell), Švicarska (Swisscom), Mađarska (Telenor, Vodafone), Albanija (Vodafone), Grčka (Vodafone), Češka (Vodafone), Švedska (Telenor, Tele2), Španija (Vodafone), Holandija (Vodafone), Bugarska (Telenor, Mobiltel), Rumunija (Vodafone), Velika Britanija (Vodafone UK), Danska (Telenor), Norveška (Telenor), Irska (Vodafone), Estonija (Tele2 Easti AS), Latvija (SIA Tele2), Litvanija (UAB Tele2), Malta (Vodafone), Portugal (Vodafone), Rusija (VimpelCom Group) i Ukrajina (MTS).

m:tel

U kompaniji m:tel su za Klix.ba kazali da se svakog ljeta, a posebno u sezoni godišnjih odmora, trude korisnicima ponuditi brojne popuste i što povoljniju komunikaciju u roamingu.

"Zahvaljujući regionalnom poslovanju m:tel korisnici mogu znatno povoljnije komunicirati unutar mreža m:tel u Crnoj Gori i mts u Srbiji, ove godine promotivne ponude se najviše odnose na pogodnosti korištenja mobilnog interneta u roamingu. Pa tako korisnicima Pretplata tarifa u paketima: L, XL i XXL poklanjamo dodatne bonuse za mobilni internet koji mogu da koriste dok se nalaze u Srbiji i Crnoj Gori. Ukoliko svoj odmor provode u Hrvatskoj, korisnici Pretplata tarifa mogu da iskoriste i promotivnu ponudu koja im omogućava da kupovinom tarifne opcije 'NET HR Telekom' na svom računu dobiju 1GB interneta koji mogu da koristite 10 dana i to u mreži operatora T-Mobile", istakli su iz m:tela.

Navode da su ovog ljeta kreirali ponudu Roaming Net koja m:tel prepaid korisnicima omogućava kupovinu povoljnih tarifnih opcija za mobilni internet i bezbrižnu komunikaciju u T- Mobile mreži u: Austriji, Hrvatskoj, Grčkoj, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Holandiji, Poljskoj, Slovačkoj, Rumuniji, SAD-u, Luksemburgu i Belgiji. Pored toga, Dopuna korisnicima na raspolaganju su i tarifne opcije za roaming u mts Srbija i m:tel Crna Gora.

"Pored svega nabrojanog m:tel nudi i uslugu Moja roaming tarifa uz koju korisnici mogu da ostvare i do 50 posto popusta za komunikaciju u roamingu tokom cijele godine. Cijene roaminga razlikuju se prije svega od toga da li je korisnik prepaid ili postpaid, od zemlje i zone u kojoj se korisnik nalazi, a pored toga cijene se razlikuju i po tome koja zemlja ili telekom operater se pozivaju iz roaminga. Detaljne informacije i cijene u roamingu dostupne su našim korisnicima na internet stranici pa im savjetujemo da se prije putovanja raspitaju o svim uslovima, ali i promotivnim ponudama za bezbrižnu komunikaciju u roamingu", stoji u odgovoru iz m:tela.

U kompaniji m:tel Crna Gora su nam kazali da najbolju saradnju, naravno, imaju s kompanijom m:tel BiH, jer su u vlasništvu Telekoma Srbije 51 posto, a Telekoma Srpske 49 posto.

"Već 11 godina, koliko poslujemo u Crnoj Gori, svakog ljeta pripremamo turistički prepaid paket namijenjen gostima koji dolaze iz drugih država. Ove godine imamo najpovoljniji paket jer niko od naših konkurenata definitivno ne nudi toliku količinu interneta po najvećoj brzini, a uz to imamo najpovoljniju cijenu paketa. M:tel turist prepaid paket sadrži čak 100 GB interneta za potrošnju u toku sedam dana, a pored ovog 10 GB interneta za neograničen pristup društvenim mrežama: Facebook, Viber, Instagram, Twitter, What’s App, Wikipedia i mondo GO u toku 15 dana od dana aktivacije kartice", kazala nam je Ana Martinović iz crnogorskog m:tela.

U Crnogorskom Telekomu i hrvatskom Vipnetu su nam kazali da sa svim operaterima iz Bosne i Hercegovine imaju podjednako dobru saradnju i roaming ugovore, ali da cijene roaming usluga zavise od operatera iz Bosne i Hercegovine.

Eronet

U kompaniji Eronet ističu da, kada se korisnik nalazi u jednoj od navedene tri zemlje, nije važno na koju će se mobilnu mrežu spojiti jer su cijene za sve mobilne mreže iz iste zemlje jednake.

"Prilikom boravka u inozemstvu i spajanja na mrežu inozemnog mobilnog operatera Eronet korisnik će primiti SMS obavijest sa cijenama poziva, SMS poruka i podatkovnog prometa koje važe u zemlji u kojoj se nalazi. Iz trenutne ponude izdvajamo roaming internet opcije koje ERONET korisniku omogućavaju povoljnije i bezbrižnije surfanje dok se nalazi u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Turskoj te mnogim drugim zemljama: Njemačkoj, Austriji, Belgiji, Češkoj, Grčkoj, Luksemburgu, Mađarskoj, Nizozemskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Turskoj, Italiji, Srbiji, Makedoniji, Rusiji, Švicarskoj, Kanadi, Kini i SAD-u", kazali su za Klix.ba iz Eroneta.