biznis
0

Irska ulaže novih pet milijardi eura u Anglo Irish Bank

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Irska vlada sprema se danas najaviti novu injekciju u iznosu oko pet milijardi eura za posrnulu nacionaliziranu banku Anglo Irish Bank, piše londonski finansijski dnevnik Financial Times.

S novom injekcijom kapitala vlade u Dublinu ukupan planirani trošak spašavanja posrnule banke dostigao je iznos od 30 milijardi eura, piše dalje taj list.

Jučer je agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's upozorila da bi ukupan trošak mogao premašiti 35 milijardi eura i da bi mogla ponovno razmotriti sniženje rejtinga Irskoj upravo u trenutku u kojem tamošnji premijer Brian Cowen pokušava umiriti zabrinutosti finansijskih tržišta zbog teških problema u irskomj ekonomiji.

Cowen je kazao da će vlada ubrzo predstaviti "izvediv" plan za spašavanje dugovima opterećenog Anglo Irish Banka.

Anglo Irish Bank izvijestila je o golemom gubitku prije oporezivanja od 8,2 milijarde eura u prvih šest mjeseci ove godine, povrh ukupno 12,7 milijardi eura u 2009. godini, što su najveći gubici u historiji irskih kompanija.

Poput mnogih rivala pogođenih globalnom finansijskom krizom, dubokom recesijom i krizom na tržištu nekretnina, Anglo Irish Bank s ruba propasti spasila je nacionalizacija početkom 2009. godine.