{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Irska vlada preuzima banku AIB

F
23.12.2010. u 17:05
0
0
Irska vlada preuzima banku AIB
0
Irska vlada preuzima banku AIB
Foto: PA
Irska vlada je dobila u četvrtak odobrenje suda da nacionalizira Allied Irish Banks (AIB), što je već četvrta banku koju ova vlada preuzima u vrijeme finansijske krize izazvane špekulativnim kreditiranjem u sektoru nekretnina.
U saopćenju irskog ministarstva finansija se navodi da će vlada u Dublinu preko Nacionalnog mirovinskog fonda odmah uložiti 3,7 milijardi eura u AIB i time dobiti 49,9 posto običnih dionica te banke, prenosi agencija Associated Press.

Nakon pretvorbe dionica bez prava glasa koje se već nalaze u posjedu države, irski porezni obveznici će postati vlasnici 92,8 posto dionica banke AIB, saopćilo je ministarstvo. Sud je naložio toj banci i da se povuče s berzi u Dublinu i Londonu.

"Ovaj kapital je od presudne važnosti kako bi AIB mogao ispuniti svoju ulogu u podršci irskoj ekonomiji", izjavio je irski ministar finansija Brian Lenihan.

Vlada je dosad, u pokušaju rješenja ozbiljne bankarske i finansijske krize, preuzela banke Anglo Irish Bank, Irish Nationwide i EBS, a u 2011. godini planira smanjiti potrošnju za četiri milijarde eura i prikupiti dvije milijarde eura dodatnih poreza, što je bio jedan od uvjeta za dobijanje pomoći od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda od 67,5 milijardi eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: