Svijet
0

Irska "stavila na prodaju" posrnule banke

FENA
Patrick Honohan
Patrick Honohan
Irske banke su praktično stavljene na prodaju, izjavio je u utorak guverner Irske središnje banke Patrick Honohan, nakon što je vlada te zemlje zatražila financijsku pomoć Evropske unije i Međunarodnoga monetarnog fonda radi pružanja podrške domaćem bankarskom sustavu.

"One su, što se mene tiče, stavljene na prodaju. Ja sam tokom niza godina bio protivnik toga da banke malih zemalja imaju strane vlasnike", rekao je Honohan.

Irska vlada je već saopćila da će pojačati reformu bankarskog sektora, uključujući smanjenje veličine domaćih banaka. Analitičari, međutim, navode da su uvjeti za prodaju te imovine ograničeni i da bi bilo kakva prodaja bila po cijenama nižim od stvarne vrijednosti ili bi zahtijevala da vlada pokrije potencijalne gubitke.

Nizozemski ministar financija Jan Kees de Jager upozorio je da će bilo kakva konsolidacija irskoga bankarskog sektora biti bolna.

"Ujedinjene irske banke" (AIB) su već prodale vrijednu imovinu u Poljskoj i SAD-u, a prošle sedmice su obustavile prodaju svojih poslova u Britaniji zbog pomanjkanja interesa, podsjetio je Reuters.

Analitičar Gary McCartney u kompaniji Collins Stewart ukazao je da bi izjava Honohana mogla signalizirati nešto još dramatičnije, kao što je potpuna prodaja AIB-a.

Honohan je također rekao da je očekivao više dodatnih uvjeta u okviru sporazuma o programu financijske pomoći, zbog čega smatra da su strahovanja i nepovjerenje na financijskim tržištima zbog uvjeta tog sporazuma bili neopravdani. On je dodao da podrška MMF-a treba povećati povjerenje na tržištima.