Srebrenica
0

Inzko oduševljen izgradnjom hotelskih kapaciteta banje Guber

FENA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Tokom današnje posjete Srebrenici visoki predstavnik u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije Valentin Inzko obišao je gradilište na izvoru ljekovite vode Crni Guber.

On je izrazio zadovoljstvo što se ovdje radi hotelski kapacitet i punionica vode Crnog gubera, jedinog prirodnog lijeka za liječenje anemije.

Ove vode širom svijeta eksploatisala je još Austrougarska krajem XIX vijeka, a sada će se stvoriti uvjeti da se ta tradicija i obnovi.

Akcionarsko društvo "Guber" za izgradnju punionice i hotela na izvorištu i adaptaciju hotela Argentarija planira uložiti oko 30 miliona KM. Međutim, tokom izgradnje, inspektori su posjećivali gradilište i stavili zabranu na daljnje radove.

Duška Kopustenjski, predsjednica Upravnog odbora AD "Guber" upoznala je visokog predstavnika o problemima sa kojim se ova kompanije susretala.

"Inspektori su stalno dolazili, tražili dokumentaciju, čak obustavljali radove. Mi smo, međutim, iskupili svu moguću dokumentaciju i dozvole i vjerujem da neće biti problema oko nastavka izgradnje hotelskog kompleksa. Ovo nije mala investicija i mi ne želimo da radimo, ako nemamo čistu situaciju. Nadam se da ćemo polovinom ove godine moći uposliti znatan broj Srebreničana, a kad bude sve gotovo, posao u Banji Guber dobit će 350 radnika", izjavila je Kopustenjski.

Ovaj projekt od velikog je značaja za Srebrenicu i razvoj banjskog turizma. Predviđen je izvoz ljekovitih voda, a smještajni kapaciteti omogućit će pacijentima da borave u ovoj banji.