Investicije
0

Zamjenik turskog premijera dolazi na 4. SBF

Piše: A. Dž.
Ali Babacan
Ali Babacan
Ali Babacan, zamjenik turskog premijera za ekonomiju potvrdio je dolazak na 4. međunarodnu investicijsku konferenciju Sarajevo Business Forum 2013. "Models of growth and lessons for Southeast Europe”, koja će se održati 17. maja u Sarajevu.

U okviru 4. SBF-a koji i ove godine organizira BBI banka u saradnji sa Islamskom razvojnom bankom (IDB) Babacan će učestvovati na panelu sa Mahathirom Muhamedom, bivšim premijerom Malezije i Danilom Turkom, bivšim predsjednikom Slovenije, na kojem će predstaviti modele rasta i razvoja Malezije i Turske, te dati osvrt na iskustva ulaska prve zemlje iz bivše Jugoslavije u Evropsku uniju.

Kao jedan od najvećih lidera 20. stoljeća Mahathir će prenijeti iskustva u razvoju Malezije od pretežno nerazvijene države do visokoindustrijalizovane i jedne od najrazvijenijih država u Aziji, takozvanih "azijskih tigrova“ s Istoka, dok će Babacan domaćoj javnosti i investitorima predstaviti viziju ubrzanog uspjeha i rasta Turske.

U fokusu 4. SBF-a su iskustva svjetskih lidera na osnovu kojih će se uspostaviti nova platforma za razvoj potencijala koje BiH i zemlje u jugoistočnoj Evropi posjeduju.

U drugom dijelu konferencije svjetski eksperti, predstavnici institucionalnih investitora iz oblasti poljoprivrede, infrastrukture, energije i turizma prezentirat će najbolja međunarodna iskustva iz ovih oblasti, te puteve za razvoj potencijala koje posjedujemo.

Tokom trajanja konferencije, kao i prethodnih godina, zainteresirani privrednici imaju mogućnost održati B2B sastanke. Drugog dana konferencije predviđeno je da strani investitori posjete proizvodne pogone domaćih proizvođača.