4. SBF 17. maja u Sarajevu
0

Na Sarajevo Business Forum dolaze Mahathir Muhamed i Danilo Turk

Klix.ba
Bukvić i Mahathir
Bukvić i Mahathir
BBI banka u saradnji sa Islamic Development Bank, (IDB) najavile su održavanje 4. Međunarodne investicijske konferencije “Sarajevo Business Forum 2013. – Models of growth and lessons for Southeast Europe”, koja će se održati 17. maja u Sarajevu.

Učešće na konferenciji najavio je eminentni svjetski lider dr. Mahathir Muhamed, bivši premijer Malezije koji će prezentirati modele rasta i razvoja Malezije te učestvovati u diskusiji o razvojnim potencijalima BiH i regiona.

Gost konferencije bit će i Danilo Turk, bivši predsjednik Slovenije, koji će učesnicima konferencije prenijeti iskustva članstva u Evropskoj uniji, te pristupa evropskim fondovima.

Očekuje se i dolazak Ali Babacana, zamjenika premijera Turske odgovornog za ekonomiju koji će domaćoj javnosti i investitorima predstaviti viziju ubrzanog uspjeha i rasta Turske i zajedno sa Mahathirom diskutovati o neophodnim koracima za BiH i jugoistočnu Evropu.

U drugom dijelu konferencije svjetski eksperti, predstavnici institucionalnih investitora iz oblasti poljoprivrede, infrastrukture, energije i turizma prezentirat će najbolja međunarodna iskustva iz ovih oblasti, te puteve za razvoj potencijala koje posjedujemo.

"Ove godine u fokusu Sarajevo Business Foruma su izvlačenje zaključaka za BiH i zemlje iz regiona iz diskusija o uspješnim modelima rasta i razvoja, predstavljeni kroz iskustva svjetskih lidera poput Mahathira, koji je najavio dolazak na SBF. Također, bit će predstavljene najbolje svjetske prakse u oblasti poljoprivrede, infrastrukture, energije i turizma koje se mogu iskoristiti u strategijama BiH i zemalja regiona. Forum smo ove godine pripremili više u formi konferencije, a očekivani rezultat je uspostavljanje nove platforme za razvoj potencijala koje BiH i zemlje u jugoistočnoj Evropi posjeduju“, izjavio je Amer Bukvić, direktor BBI banke najavivši održavanje ovogodišnjeg SBF-a.

Tokom trajanja konferencije, kao i prethodnih godina, zainteresirani privrednici imaju mogućnost održati B2B sastanke. Drugog dana konferencije predviđeno je da strani investitori posjete proizvodne pogone domaćih proizvođača.

Prethodne tri konferencije, koje su neki mediji nazvali “najvažnijim ekonomskim događajem u modernoj BiH”, prisustvovalo je više od 1.300 investitora iz zemalja Zaljeva, Evrope, Azije i Amerike kojima su predstavljeni projekti iz različitih oblasti. Neki od predlagača projekata ovim putem su došli do investitora i svoje ideje pretvorili u dijelo ili unaprijedili svoje poslovanje saradnjom sa stranim tržištima.