Privreda
2

Počeo 4. Sarajevo Business Forum, stigli brojni svjetski biznismeni

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Četvrta međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum (SBF) "Models of growth and lessons for Southeast Europe" (Modeli rasta i lekcije za jugoistočnu Evropu) počela je jutros u sarajevskom hotelu Holiday Inn, izvještava reporter agencije Anadolija.

Direktor Sarajevo Business Foruma Amer Bukvić proglasio je Forum otvorenim, rekavši da je ovo najbolji način da se privuku strani investitori.

"Iskustva Malezije, Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) su veoma važna za našu državu. Nadamo se da ćemo ih moći koristiti na ovaj ili onaj način, te predstaviti nove ideje. Drago mi je da vidim Sarajevo u centru pažnje", kazao je, uz ostalo, direktor Bukvić.

Na SBF, kojeg organiziraju BBI banka i Islamska razvojna banka (IDB), učestvuju zamjenik premijera Turske Ali Babacan, nekadašnji premijer Malezije i svjetski ekonomski ekspert Muhamad Mahatir, bivši predsjednik Slovenije Danilo Turk i brojni biznismeni iz raznih zemalja svijeta.

Kako izvještava reporter agencije Anadolija, ugledni učesnici Foruma već su stigli na skup. Među prisutnima je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Bivši premijer Malezije Mahatir će prezentirati modele rasta i razvoja Malezije te učestvovati u diskusiji o razvojnim potencijalima BiH i regiona. Erdoganov zamjenik Babacan predstavit će viziju ubrzanog uspjeha i rasta Turske, dok će Turk učesnicima konferencije prenijeti tranzicijska iskustva Slovenije i njen ulazak u članstvo Evropske unije.

U drugom dijelu konferencije svjetski eksperti, predstavnici institucionalnih investitora iz oblasti poljoprivrede, infrastrukture, energije i turizma prezentirat će najbolja međunarodna iskustva iz ovih oblasti, kao i puteve za razvoj potencijala koje posjeduje neka zemlja.

"Ove godine u fokusu Sarajevo Business Foruma su izvlačenje zaključaka za Bosnu i Hercegovinu i zemlje iz regiona iz diskusija o uspješnim modelima rasta i razvoja, predstavljeni kroz iskustva svjetskih lidera poput Tun. dr. Mahathira, Babacana i dr. Turka. Također, bit će predstavljene najbolje svjetske prakse u oblasti poljoprivrede, infrastrukture, energije i turizma koje se mogu iskoristiti u strategijama BiH i zemalja regiona. Forum smo ove godine pripremili više u formi konferencije, a očekivani rezultat je uspostavljanje nove platforme za razvoj potencijala koje BiH i zemlje u jugoistočnoj Evropi posjeduju", izjavio je uoči Foruma direktor BBI banke Amer Bukvić koji je jedan od ključnih ljudi SBF-a.

Na sinoćnjoj večeri dobrodošlice u hotelu Bristol, Mahathir Mohammad, u ime Fondacije „Perdana Leadership Foundation“ i ALUMNI Islamskog internacionalnog Univerziteta u Maleziji, dodijelio je nagrade najuspješnijim privrednicima i zaslužnim osobama iz javnog života Bosne i Hercegovine.

Nagrade su primili Faris Gavrankapetanović, Amer Bukvić, Hamed Ramić, Redžo Bekto, Nijaz Hastor, Enes Čengić, Mirsad Ćatić i Zoran Puljić. Nagrada za životno djelo dodijeljena je bivšem ministru vanjskih poslova i članu Predsjedništvu Bosne i Hercegovine BiH Harisu Silajdžiću.

Forum će trajati 17. i 18. maja u hotelu Holiday u Sarajevu.

Tokom trajanja konferencije, kao i prethodnih godina, privrednici će imati mogućnost održavanja poslovnih sastanaka, a predviđeno je da drugog dana konferencije strani investitori posjete proizvodne pogone domaćih proizvođača.

Na prethodna tri SBF-a učestvovalo je više od 1.300 investitora iz zemalja Zaljeva, Evrope, Azije i Amerike kojima su predstavljeni projekti iz različitih oblasti. Neki od predlagača projekata ovim putem su došli do investitora i svoje ideje pretvorili u djelo ili unaprijedili svoje poslovanje saradnjom sa stranim tržištima.